Chutné, pikantné, sladkokyslé paradajky, ktoré sú skvelou pochúťkou nielen na zimu.
Čo na to potrebujete?
- zmiešané zelené, žlté a červené paradajky – 2 kg
- cibuľa – 4 ks
- feferónky – 2 ks
- soľ – 1 polievková lyžica
- horčičné semienka – 2 lyžice
- semená koriandra – 1 lyžička
- voda – 1 liter
- ocot 9% – 70 ml
- cukor – 5 lyžíc
- soľ – 1 lyžica
- čierne korenie – 10 ks
Postup
Paradajky nakrájajte na pomerne hrubé plátky.
V miske zmiešajte paradajky, nadrobno nakrájané feferónky, najemno nakrájanú cibuľu na pol krúžky, horčičné semienka, koriander a 1 polievkovú lyžicu soli. Ponechajte to v miske, kým nepripravíte nálev.ň
V 1 litri vody rozpustite 1 pl soli a 5 pl cukru. Pridajte aj 10 k čierneho korenia. Priveďte to k varu, aby sa všetko rozpustilo. Do hotového nálevu pridajte ocot a premiešajte. Paradajky preneste do pollitrových sterilizovaných nádob. Na vrch nalejte pripravený nálev a prikryte vekami.
Sklá vložte do hrnca, na dno predtým položte noviny, pridajte vodu a sterilizujte, ako obvykle, 15 minút po prevarení. Nakoniec ich pevne uzatvorte.
Lahodný paradajkový šalát je pripravený na konzumáciu!