Letný šalát na zimu. Keby som mala viac sklíčok, pripravím si ho EŠTE VIAC

Voňavý zeleninový šalát, sa stane skvelou voľbou k rôznym pokrmom, nielen v lete, ale aj v zime. Výhodou tohto receptu je rýchla a jednoduchá príprava, vďaka čomu si môžete urobiť zásoby na niekoľko mesiacov dopredu.

Čo na to potrebujete?

  • 1 kg uhoriek
  • 1,5 kg paradajok
  • 3 sladké papriky
  • 3 cibule
  • 1 mrkva
  • 1 hlávka cesnaku
  • 1 zväzok petržlenovej vňate a kôpru
  • čili papričky – podľa chuti
  • 1,5 pl soli
  • 2 pl cukru
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 1 pl octu na 1 liter nálevu
  • 6 ks celého korenia na 1 zaváracie sklo

Postup

Uhorky nakrájajte na plátky.

Cibuľu na polovičné krúžky, sladkú papriku na prúžky a čili na malé kúsky.

Tip: Pre krajší vzhľad použite viacfarebné papriky.

Mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle alebo len nakrájajte na prúžky.

Paradajky nakrájajte na plátky.

Tip: Zeleninu nekrájajte nadrobno, aby sa počas varenia nerozvarila.

Všetku zeleninu premiešajte vo veľkej nádobe, pridajte nastrúhaný cesnak, nasekané bylinky, soľ, cukor a rastlinný olej.

Premiešajte a nechajte pôsobiť 1 hodinu – občas pomiešajte.

Vložte celé korenie do čistých nádob, pridajte šalát, naplňte ho vzniknutou šťavou.

Prikryte to vekom a dajte do hrnca na noviny.

Nalejte teplú vodu a sterilizujte 25 minút od momentu varu.

Nalejte ocot, zatiahnite veka, pretočte dnom nahor, zabaľte a nechajte vychladnúť.

Šalát uchovajte v pivnici alebo v špajzy.

Zdroj: .