Ingrediencie
- bravčové mäso (najlepšie s tukom) – 220 g
- hovädzie mäso – 320 g
- strúhanka – 130 g
- 1 veľká cibuľa
- soľ – 1/2 lyžičky
- mleté čierne korenie – 1/3 lyžičky
- ľadová voda – 250 ml
- slnečnicový olej na vyprážanie
Postup
V prvom rade si pripravte mäso. Tieto kotlety majú 2 druhy mäsa: bravčové a hovädzie mäso. Je lepšie zvoliť bravčové mäso, ktoré má na sebe aj nejaký ten tuk.
Mäso umyte a osušte. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na malé kúsky.
Oba druhy mäsa spolu s cibuľou pomeľte v mlynčeku.
Pridajte tam soľ a mleté čierne korenie podľa chuti.
Premiešajte. Mäsová zmes by mala byť dobre naklepaná, aby získala jednotnú štruktúru.
Po naklepaní sa štruktúra mäsa stane lepkavejšou. Vezmite si vrecko a dávkujte silu úderu, aby nepraskol a plnka z neho nevyletela.
Teraz musíte do náplne pridať strúhanku.
Neodporúčame používať kupovanú v obchode. Môžu byť s dochucovadlami, čím sa pokazí chuť fašírok.
Pripravte si ju radšej sami.
Použite biely chlieb, nakrájate ho na kúsky, poukladajte na plech a vložte do rúry. Nechajte ho vysušiť na miernom ohni asi 20 minút a z času na čas pootáčajte.
Vysušené kúsky chleba nechajte vychladnúť a vložte do mlynčeka na mäso. Strúhanka je hotová.
Menšiu časť strúhanky odložte bokom. Použije sa na obaľovanie. Zvyšok pridajte do mäsa.
Všetko dobre premiešajte. Náplň je veľmi suchá a hustá, ale je potrebné ju dôkladne vymiesiť.
Do plnky postupne pridávajte vodu.
Voda musí byť ľadovo studená, aby schladila mäsovú zmes.
Musíte pridať dostatok vody, aby konzistencia mletého mäsa zmäkla a ľahko z neho vyrobíte fašírky.
Mleté mäso naposledy premiešajte a vložte do chladničky aspoň na 40 minút, aby dobre vychladlo.
Po vybratí si z neho vyformujte fašírky.
Na panvici si rozpáľte trochu slnečnicového oleja, pridajte fašírky a opekajte ich 5 minút z každej strany, kým nebude mať peknú červenkastú kôrku.
Po vyprážaní premiestnite kotlety na plech a pošlite ich do predhriatej rúry na 180 stupňov na 20 minút.
Po upečení ich môžete okamžite servírovať. Prajeme vám dobrú chuť!