Zaspomínajte si na staré dobré časy a pripravte si tento skvelý dezert v podobe torty, s ktorou sa okamžite prenesiete do vášho detstva.
Na prípravu piškótového korpusu potrebujete:
- 5 vajec
- 150 g polohrubej múky
- 150 g cukru
- štipka soli a vanilky
Na prípravu bielkovo-orechového korpusu potrebujete:
- 3 bielky
- 100 g cukru
- 60 g orechov
- 20 g polohrubej múky
Na krém potrebujete:
- 300 g masla
- 270 g cukru
- 3 žĺtky
- 180 ml mlieka
- 1 pl koňaku
Na potretie korpusov:
- 70 g cukru
- 80 ml vody
- 1 pl koňaku
Postup
Orechy nasekajte nožom.
Zmiešajte bielky s lyžicou cukru a vyšľahajte z nich hustú bielu penu.
Zvyšok cukru zmiešajte s orechmi a múkou.
Následne si zmiešajte zmes bielkov a orechov a vložte to do okrúhlej formy, ktorú si vopred vysteľte papierom na pečenie.
Pečte to na 130 – 150 stupňoch asi 2 – 2,5 hodiny.
Na krém si zmiešajte všetky ingrediencie okrem masla. Dajte to na sporák a varte, kým nezískate hustú konzistenciu. Plameň nastavte na minimum a neustále to miešajte.
Keď krém zhustne, odstráňte ho z plameňa a nechajte ochladiť.
Zmäknuté maslo rozdeľte na menšie kúsky a vyšľahajte. Následne k nemu po častiach za stáleho šľahanie pridajte krém.
Pre sirup zmiešajte všetky produkty. Koňak je možné nahradiť iným alkoholom.
Na piškótové cesto si zmiešajte vajcia s cukrom a soľou, vyšľahajte ich do hustej, nadýchanej a stabilnej zmesi. Podľa chuti môžete pridať vanilku.
Múku preosejte a po častiach ju pridávajte do cesta bez toho, aby ste ho prestali šľahať.
Pečte na 180 stupňoch 20 až 25 minút.
Upečené cesto nechajte vychladnúť a rozrežte ho na 2 kúsky. Odrezky pomeľte v mixéri.
Každý korpus potrite pripraveným „sirupom“.
Tortu môžete zostaviť podľa vlastného uváženia: korpusy postavte v ľubovoľnom poradí a potrite ich bohatým množstvom krému.
Boky a vrch taktiež potrite krémom a posypte rozmixovanými odrezkami.
Vrch môžete ozdobiť zvyšným krémom pomocou nástavcov a potravinovej farby. Vďaka nej si zmeníte farbu krému a môžete zaexperimentovať.
Hotovú tortu odložte na niekoľko hodín do chladničky.
Zdroj: .