Francúzske zákusky Éclairs sú obľúbenou voľbou mnohých detí aj dospelých. Potešte vašu rodinu a pripravte im túto sladkú pochúťku.
Na prípravu cesta potrebujete
- 6 vajec
- 125 g margarínu alebo masla
- 250 ml vody
- 160 g hladkej múky
- štipka soli
Na prípravu krému potrebujete:
- 200 g masla
- 2 vajcia
- 2 pl škrobu
- 500 ml mlieka
- 180 g cukru
- 2 pl múky
Poleva:
- 2 pl kakaa
- 50 g masla
- 90 g cukru
- 2 pl smotany
Postup
V hrnci si zmiešajte margarín, vodu a soľ, priveďte to k varu a postupne pridávajte preosiatu múku. Nezabudnite všetko dôkladne miešať. Vypnite plameň, mierne to nechajte vychladnúť a pridajte vajcia. Hmota by nemala byť veľmi hustá, ale trochu ťahavá .
Plech vymastíte olejom a pomocou cukrárskeho vrecka alebo lyžice namočenej vo vode naneste cesto po celom povrchu.
Predhrejte rúru na 180 stupňov a pečte 40 minút.
Zohrejte mlieko. Vajcia rozšľahajte s cukrom, zmiešajte ich so škrobom a múkou. Túto zmes nalejte do rozohriateho mlieka a za stáleho miešania povarte. Keď sa zmes stane úplne jednotnou, pridajte maslo a všetko premiešajte.
Na polevu si rozpustite maslo, zmiešame ho s kyslou smotanou, cukrom, kakaom a vymiešajte dohladka.
Keď je upečené cesto úplne vychladnuté, naplňte ho krémom: rozrežte ho a pomocou cukrárenského vrecúška alebo lyžicou ho naplňte krémom. Vrch polejte polevou a môžete servírovať.
Zdroj: .