Recept na jednoduchý, ale veľmi chutný a rýchly koláč s akýmkoľvek bobuľovitým ovocím. V tomto prípade s jahodami.
Ingrediencie
- 500 g jahôd
- 200 g polohrubej múky
- 4 vajcia
- 1 čl prášku do pečiva
- 40 g škrobu
- soľ
Mrvenička:
- 60 g cukru
- 150 g polohrubej múky
- 100 g masla
Postup
Začnite mrveničkou – zmiešajte zmäknuté maslo s preosiatou múku a rozmiešajte, pridajte cukor opäť premiešajte a vložte do chladničky, kým budete pripravovať cesto.
Zmäknuté maslo šľahajte mixérom 3 minúty, pridajte cukor a prešľahajte, osoľte štipkou soli a šľahajte ďalších 5 minút.
Pridajte najskôr jedno potom druhé vajíčko izbovej teploty a šľahajte.
Múku preosejte spolu so škrobom, postupne ho pridávajte do zmesi a vypracujte si cesto.
Jahody umyte, osušte a nakrájajte na polovičku.
Formu na pečenie prikryte papierom, preložte tam cesto a zarovnajte ho.
Na vrch poukladajte jahody a posypte ich mrveničkou z chladničky.
Rúru predhrejte na 180 stupňov a pečte 50 minút.
Hotový koláč nechajte vychladnúť a vyberte ho z formy. Ak je to potrebné, posypte ho práškovým cukrom.
Tip: aby koláč nadobudol objem a rovnomerne sa upiekol, všetky ingrediencie musia mať rovnakú izbovú teplotu.
Zdroj: povarlol.com