Recept: Slávnostná čokoládová torta s kúskami lahodných čerešní

Torta z čerešňovej čokolády je veľmi chutná, má príjemnú „kyslosť“ a niet pochýb o tom, že sa po nej len tak zapráši.

Čo na to potrebujete?

Piškótové cesto

  • 50 ml rastlinného oleja
  • 200 g tmavej čokolády
  • 150 g cukru
  • 6 vaječných bielkov
  • 150 g mletých vlašských orechov

Plnka

  • 350 g čerstvých alebo mrazených čerešní
  • 200 g cukru
  • 6 vaječných žĺtkov
  • 700 g smotany (20%)
  • 10 g želatíny

Poleva

  • 125 ml smotany
  • 125 g tmavej čokolády
  • 1 vajce

Postup

Pripravte si čerešne na plnku – čerešne bez kôstok zmiešajte v hrnci s cukrom a nechajte odstáť, aby pustili šťavu.

Priveďte to k varu, znížte plameň a za občasného miešania povarte 12-15 minút. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Pripravte si korpusy. Čokoládu rozpustite v teplom (ale nie horúcom) masle.

Bielky vyšľahajte mixérom asi 1 minútu, potom pridajte cukor a šľahajte, kým nezískate pevné vrcholky.

Pridajte čokoládu, maslo a potom orechy. Všetko dôkladne premiešajte.

Dno pekáča s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie.

Cesto vložte do formy a pečte 10 minút pri teplote 200 °C a ďalšiu pol hodinu pri teplote 180 ° C. Vyberte ho z formy a nechajte vychladnúť na mriežke. Potom ho rozrežte na 2 korpusy.

Žĺtky zľahka rozšľaháme so 100 g cukru. Dajte ich na 7-8 minút do vodného kúpeľa a miešajte, kým zmes nezhustne.

Nechajte vychladnúť. Želatínu zalejte 4 lyžicami studenej vody a nechajte napučať.

Potom ju roztopte, mierne zahrejte (nevarte) a nalejte ju do ešte teplej vaječnej zmesi.

Premiešajte, pridajte kyslú smotanu (zľahka vyšľahanú metličkou). Všetko premiešajte, pridajte čerešne so sirupom a prešľahajte.

Krém bude mierne riedky – to je normálne, stačí ho vložiť na niekoľko minút do chladničky

Na tanier, kam budete dávať tortu, položte korpus reznou stranou nahor a naneste všetok krém. Položte druhý korpus (rezom nadol). Koláč vložte na 12-24 hodín do chladničky stuhnúť.

Poleva: Na miernom ohni roztopte smotanu a čokoládu.

Pridajte zľahka rozšľahané vajce. Zmes zahrejte, aby bola teplá, ale ešte nezhustla.

Touto polevou polejte tortu a dozdobte ju podľa želania. Nechajte ju v chladničke, kým poleva nestuhne.

 

Zdroj: goodcookbook.ru