Torta z čerešňovej čokolády je veľmi chutná, má príjemnú „kyslosť“ a niet pochýb o tom, že sa po nej len tak zapráši.
Čo na to potrebujete?
Piškótové cesto
- 50 ml rastlinného oleja
- 200 g tmavej čokolády
- 150 g cukru
- 6 vaječných bielkov
- 150 g mletých vlašských orechov
Plnka
- 350 g čerstvých alebo mrazených čerešní
- 200 g cukru
- 6 vaječných žĺtkov
- 700 g smotany (20%)
- 10 g želatíny
Poleva
- 125 ml smotany
- 125 g tmavej čokolády
- 1 vajce
Postup
Pripravte si čerešne na plnku – čerešne bez kôstok zmiešajte v hrnci s cukrom a nechajte odstáť, aby pustili šťavu.
Priveďte to k varu, znížte plameň a za občasného miešania povarte 12-15 minút. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Pripravte si korpusy. Čokoládu rozpustite v teplom (ale nie horúcom) masle.
Bielky vyšľahajte mixérom asi 1 minútu, potom pridajte cukor a šľahajte, kým nezískate pevné vrcholky.
Pridajte čokoládu, maslo a potom orechy. Všetko dôkladne premiešajte.
Dno pekáča s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie.
Cesto vložte do formy a pečte 10 minút pri teplote 200 °C a ďalšiu pol hodinu pri teplote 180 ° C. Vyberte ho z formy a nechajte vychladnúť na mriežke. Potom ho rozrežte na 2 korpusy.
Žĺtky zľahka rozšľaháme so 100 g cukru. Dajte ich na 7-8 minút do vodného kúpeľa a miešajte, kým zmes nezhustne.
Nechajte vychladnúť. Želatínu zalejte 4 lyžicami studenej vody a nechajte napučať.
Potom ju roztopte, mierne zahrejte (nevarte) a nalejte ju do ešte teplej vaječnej zmesi.
Premiešajte, pridajte kyslú smotanu (zľahka vyšľahanú metličkou). Všetko premiešajte, pridajte čerešne so sirupom a prešľahajte.
Krém bude mierne riedky – to je normálne, stačí ho vložiť na niekoľko minút do chladničky
Na tanier, kam budete dávať tortu, položte korpus reznou stranou nahor a naneste všetok krém. Položte druhý korpus (rezom nadol). Koláč vložte na 12-24 hodín do chladničky stuhnúť.
Poleva: Na miernom ohni roztopte smotanu a čokoládu.
Pridajte zľahka rozšľahané vajce. Zmes zahrejte, aby bola teplá, ale ešte nezhustla.
Touto polevou polejte tortu a dozdobte ju podľa želania. Nechajte ju v chladničke, kým poleva nestuhne.
Zdroj: goodcookbook.ru