Pripravte si ďalší jednoduchý, no lahodný recept z jabĺk a smotany, ktorý bude mimoriadne vláčny a stane sa obľúbenou pochúťkou po nedeľňajšom obede.
Na prípravu cesta potrebujete:
- 200 g múky
- 600 g jabĺk
- 125 g cukru
- 3 vajcia
- 125 g masla alebo margarínu
- štipka soli
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 50 ml citrónovej šťavy
Ingrediencie na poliatie:
- 75 g cukru
- 200 g smotany
- 1 pl práškového cukru
- 2 vajcia
Postup
V hlbokej miske si zmiešajte cukor, maslo, vanilínový cukor a soľ. Keď sa zmes zjednotí, postupne pridávajte po jednom vajci. Múku preosejte spolu s práškom do pečiva a pridajte ju do misky. Následne pridajte aj smotanu a vypracujte si cesto. Pridajte smotanu a dobre vypracujte cesto.
Jablká ošúpte a nakrájajte na malé plátky a aby nesčerneli, pokvapkajte ich citrónovou šťavou.
Cesto premiestnite do zapekacej misy, rovnomerne ho rozložte, naukladajte naň plátky jabĺk, ktoré je nutné mierne zatlačiť do cesta.
Rúru predhrejte na 175 stupňov a koláč pečte 10-15 minút.
Pripravte si polevu: vyšľahajte cukor s vajcami, pridajte kyslú smotanu a všetko vyšľahajte do hladkej konzistencie.
Koláč po 10 – 15 minútach pečenia vyberte z rúry, pridajte polevu, vráťte späť do rúry a pečte ďalších 40 – 50 minút. Hotový koláč nechajte vychladnúť a môžete ho posypať práškovým cukrom.
Zdroj: povarlol.com