Recept: Jablkový koláč, ktoré zvládnu aj úplní začiatočníci

Pripravte si ďalší jednoduchý, no lahodný recept z jabĺk a smotany, ktorý bude mimoriadne vláčny a stane sa obľúbenou pochúťkou po nedeľňajšom obede.

Na prípravu cesta potrebujete:

  • 200 g múky
  • 600 g jabĺk
  • 125 g cukru
  • 3 vajcia
  • 125 g masla alebo margarínu
  • štipka soli
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 50 ml citrónovej šťavy

Ingrediencie na poliatie:

  • 75 g cukru
  • 200 g smotany
  • 1 pl práškového cukru
  • 2 vajcia

Postup

V hlbokej miske si zmiešajte cukor, maslo, vanilínový cukor a soľ. Keď sa zmes zjednotí, postupne pridávajte po jednom vajci. Múku preosejte spolu s práškom do pečiva a pridajte ju do misky. Následne pridajte aj smotanu a vypracujte si cesto. Pridajte smotanu a dobre vypracujte cesto.

Jablká ošúpte a nakrájajte na malé plátky a aby nesčerneli, pokvapkajte ich citrónovou šťavou.

Cesto premiestnite do zapekacej misy, rovnomerne ho rozložte, naukladajte naň plátky jabĺk, ktoré je nutné mierne zatlačiť do cesta.

Rúru predhrejte na 175 stupňov a koláč pečte 10-15 minút.

Pripravte si polevu: vyšľahajte cukor s vajcami, pridajte kyslú smotanu a všetko vyšľahajte do hladkej konzistencie.

Koláč po 10 – 15 minútach pečenia vyberte z rúry,  pridajte polevu, vráťte späť do rúry a pečte ďalších 40 – 50 minút. Hotový koláč nechajte vychladnúť a môžete ho posypať práškovým cukrom.

 

Zdroj: povarlol.com

Back To Top