Tip: Ako správne používať čínske paličky na konzumáciu rôznych jedál

Japonská kuchyňa sa stala populárnou po celom svete a neobišla ani našu krajinu. Sú dokonca ľudia, ktorí si pripravujú mnoho pokrmov v pohodlí svojho domova.

Hovorí sa, že Japonci jedia paličkami úplne všetko – ryžu, polievku ale aj kukuricu. Ako to robia, je pre mnohých záhadou a preto si radšej zvolíme obyčajný príbor.

Ak si predsa len chcete vyskúšať jedenie drevenými paličkami tak, aby ste sa nemuseli cítiť trápne, prečítajte si niekoľko dôležitých tipov o tom, ako to docieliť.

black metal rod on pink textileunsplash

Ako používať paličky na sushi

Snažte sa držať paličky v 45 ° uhle. Týmto spôsobom je ľahšie uchopiť a držať jedlo. V takom prípade musí byť jedna z paličiek vždy nehybná. Druhou k nej pritláčate jedlo.

Držte dlaň tesne pod hrubou časťou paličiek. Takto uchopíte aj veľké sústo. Pred použitím ich vyrovnajte klepnutím na stôl. Potom skúste spojiť tenké konce. Ak sa skrížia, musíte zmeniť polohu.

white ceramic bowl filled with cooked noodles near white chopsticksunsplash

Klasická technika

 

Ak ste jedenie paličkami ešte nikdy neskúšali, je dôležité, aby ste mali uvoľnenú dlaň. Položte jednu z paličiek na bočnú stranu, kde vám končí prstenník a zatlačte ho nadol palcom.

Teraz zoberte druhú paličku, ako by ste mali v ruke ceruzku. Vytiahnite palec a pohnite ním. Musíte si nájsť najpohodlnejšiu pozíciu. Mimochodom, všetci ľudia držia paličky trochu inak, nemusíte sa preto stresovať, že by ste to robili zle.

Nadvihnite druhú paličku. Pokúste sa ju znížiť stlačením ukazováka. Ak chcete paličku nadvihnúť, stlačte ju prostredníkom. Prvá palička, ktorá je na palci, by mala byť nehybná.

Použitie drevených tyčiniek

Samozrejme, pri stole s obyčajnými ľuďmi si ani nemusíte pamätať pravidlá používania sushi paličiek. Aj tak si nikto nevšimne, ak robíte niečo zle. Najlepšie je však poznať japonskú etiketu.

  • Japonci jedia všetky pokrmy pri stole výlučne paličkami. Dokonca aj polievku: najskôr zjedia pevné produkty a potom vypijú vývar.
  • Pri stole s Japoncom nemôžete vziať jedlo do rúk, ale je to neslušné. Ak je jedlo príliš veľké, vyberte si ho paličkami a odhryznite z neho.
  • Z bežného taniera si nemôžete brať jedlo pomocou vlastných paličiek. Ak nie sú k dispozícii žiadne špeciálne naberačky, otočte paličky opačnými, hrubými koncami a použite ich.
  • Mimochodom, sushi sa niekedy môže brať aj rukami. Aj tu je však ľahké urobiť chybu. Japonci namáčajú iba horný plátok ryby do sójovej omáčky a ryžu nechajú bielu.
seafood's on round black bowlunsplash
  • A to najdôležitejšie: pri stole si najskôr vezme paličky majiteľ a až potom všetci ostatní.
  • Nehýbte paličkami na stole a neukazujte nimi na jedlo alebo ľudí. Je to znakom nevychovanosti.
  • Neprekrižujte paličky – rovnako ako v prípade iných príborov, aj tu to znamená, že vám jedlo nechutilo.

 

Zdroj: sovkusom.ru