Endokrinológ prezradil, aký má cukor vplyv na ľudské zdravie a fungovanie. Tieto správy mnohých nepotešia

Americký detský endokrinológ Robert Lustig je známy vďaka svojim lekárskym prednáškam na YouTube. Prvou z nich bola Cukor: Trpká pravda a hovorí v nej o tom, ako cukor ovplyvňuje ľudské zdravie.

V rámci svojej profesionálnej kariéry bojuje s mylnými predstavami o zdraví a zdravom stravovaní. Jeho tvrdenia sú podložené výsledkami národného a medzinárodného výskumu.

white sugar cube forming linesunsplash

Mýty o obezite

Zdravý rozum hovorí, že na udržanie zdravej váhy, by sme mali spáliť toľko kalórií, koľko ich skonzumujeme.  No nie je to až také jednoduché.

Nie všetky kalórie, ktoré prijímame, sú rovnako prospešné. Niektoré z nich spôsobujú obezitu, pretože sa vstrebávajú a ukladajú rôznymi spôsobmi z rôznych potravín. Preto je cukor nebezpečnejší ako tuk.

McDo friesunsplash

Fyzická aktivita ovplyvňuje výdaj energie

Mnoho štúdií potvrdzuje, že cvičenie nijako významne neovplyvňuje váhu človeka. Fyzická aktivita má priaznivý vplyv na zdravotný stav, nielen fyzický, ale aj psychologický. Prakticky však nemení údaj na váhe.

silhouette photography of woman doing yogaunsplash

Všetok tuk je zlý

Nie všetok telesný tuk je škodlivý. Podkožný tuk, ktorý sa nachádza medzi pokožkou a svalmi, nespôsobuje zdravotné ani metabolické problémy. Viscerálny tuk, ktorý má pevnejšiu štruktúru, naopak negatívne ovplyvňuje stav životne dôležitých orgánov.

two green round fruits on gray textileunsplash

Ako cukor ovplyvňuje naše zdravie

Populárna literatúra o zdravej výžive tvrdí, že rýchle občerstvenie je zlé, pretože je mastné. Je zaujímavé, že tuk nie je návykový, zatiaľ čo cukor pôsobí na mozog ako droga a pridáva sa už takmer do každého jedla či potravín. Ľudia si navyše často zapíjajú jedlo sladkými nápojmi, ktoré sú už zadarmo pri kúpe menu v každom známom rýchlom občerstvení.

clear plastic disposable cupunsplash

Stojí za zmienku, že systém akým funguje odmeňovanie v mozgu má pomerne zaujímavú štruktúru. Závislosť od jedného lieku súčasne rozvíja závislosť od ostatných, ktoré vyvolávajú rovnaké biochemické procesy. Podľa toho má človek, ktorý už v detstve konzumoval veľké množstvo sladkostí, predispozíciu k alkoholizmu či drogovej závislosti.

spoon of powderunsplash

Za posledné polstoročie sa globálna spotreba cukru strojnásobila. V tejto súvislosti rýchlo rastie aj počet diabetikov. Asi štvrtina všetkých prípadov nie je spojená ani tak s dedičnosťou alebo nesprávnou stravou, ale s konzumáciou cukru. Z tohto dôvodu je na zníženie rýchleho šírenia cukrovky potrebné obmedziť konzumáciu cukru.

Cukor je motorom obchodu

Podľa výskumov asi polovica cukru, ktorú človek získa, je z nesladeného jedla, napríklad z omáčok, chleba alebo cestovín. Podľa zákona nie sú výrobcovia povinní uvádzať množstvo pridaného cukru na obaloch potravín. Je však potrebné pripomenúť, že ho obsahuje až 80% priemyselných potravín. A keďže cukor je návykový, núti nás viac nakupovať a konzumovať.

Zdieľajte tento dôležitý článok aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

 

Zdroj: sovkusom.ru

Back To Top