Americký detský endokrinológ Robert Lustig je známy vďaka svojim lekárskym prednáškam na YouTube. Prvou z nich bola Cukor: Trpká pravda a hovorí v nej o tom, ako cukor ovplyvňuje ľudské zdravie.
V rámci svojej profesionálnej kariéry bojuje s mylnými predstavami o zdraví a zdravom stravovaní. Jeho tvrdenia sú podložené výsledkami národného a medzinárodného výskumu.
unsplash
Mýty o obezite
Zdravý rozum hovorí, že na udržanie zdravej váhy, by sme mali spáliť toľko kalórií, koľko ich skonzumujeme. No nie je to až také jednoduché.
Nie všetky kalórie, ktoré prijímame, sú rovnako prospešné. Niektoré z nich spôsobujú obezitu, pretože sa vstrebávajú a ukladajú rôznymi spôsobmi z rôznych potravín. Preto je cukor nebezpečnejší ako tuk.
unsplash
Fyzická aktivita ovplyvňuje výdaj energie
Mnoho štúdií potvrdzuje, že cvičenie nijako významne neovplyvňuje váhu človeka. Fyzická aktivita má priaznivý vplyv na zdravotný stav, nielen fyzický, ale aj psychologický. Prakticky však nemení údaj na váhe.
unsplash
Všetok tuk je zlý
Nie všetok telesný tuk je škodlivý. Podkožný tuk, ktorý sa nachádza medzi pokožkou a svalmi, nespôsobuje zdravotné ani metabolické problémy. Viscerálny tuk, ktorý má pevnejšiu štruktúru, naopak negatívne ovplyvňuje stav životne dôležitých orgánov.
unsplash
Ako cukor ovplyvňuje naše zdravie
Populárna literatúra o zdravej výžive tvrdí, že rýchle občerstvenie je zlé, pretože je mastné. Je zaujímavé, že tuk nie je návykový, zatiaľ čo cukor pôsobí na mozog ako droga a pridáva sa už takmer do každého jedla či potravín. Ľudia si navyše často zapíjajú jedlo sladkými nápojmi, ktoré sú už zadarmo pri kúpe menu v každom známom rýchlom občerstvení.
unsplash
Stojí za zmienku, že systém akým funguje odmeňovanie v mozgu má pomerne zaujímavú štruktúru. Závislosť od jedného lieku súčasne rozvíja závislosť od ostatných, ktoré vyvolávajú rovnaké biochemické procesy. Podľa toho má človek, ktorý už v detstve konzumoval veľké množstvo sladkostí, predispozíciu k alkoholizmu či drogovej závislosti.
unsplash
Za posledné polstoročie sa globálna spotreba cukru strojnásobila. V tejto súvislosti rýchlo rastie aj počet diabetikov. Asi štvrtina všetkých prípadov nie je spojená ani tak s dedičnosťou alebo nesprávnou stravou, ale s konzumáciou cukru. Z tohto dôvodu je na zníženie rýchleho šírenia cukrovky potrebné obmedziť konzumáciu cukru.
Cukor je motorom obchodu
Podľa výskumov asi polovica cukru, ktorú človek získa, je z nesladeného jedla, napríklad z omáčok, chleba alebo cestovín. Podľa zákona nie sú výrobcovia povinní uvádzať množstvo pridaného cukru na obaloch potravín. Je však potrebné pripomenúť, že ho obsahuje až 80% priemyselných potravín. A keďže cukor je návykový, núti nás viac nakupovať a konzumovať.
Zdieľajte tento dôležitý článok aj s vašimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: sovkusom.ru