Ovsené vločky majú v príprave pokrmov rôzne využitie. Považujú sa za vhodnú súčasť zdravého jedálnička. Všetko samozrejme závisí od toho, s čím všetkým a v akom množstve to skombinujete. Napríklad také muffiny sa dajú vyrobiť ako z veľkého množstva kalórií, tak aj pre ľudí, ktorí si chcú udržiavať štíhlejšiu líniu.
Na prípravu chutných žemlí budete potrebovať:
- 250 g tvarohu
- 160 g hladkej pšeničnej múky
- 70 g pomletých ovsených vločiek
- 1 pl slnečnicového oleja
- 10 g prášku do pečiva
- ½ čl soli
Postup
Ovsené žemle sa pripravujú veľmi rýchlo. Najskôr si mrkvu nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte ju do misky s tvarohom, ovsenými vločkami a trochou soli.
Suroviny dôkladne premiešajte. Múku preosejte spolu s práškom do pečiva. Zmes postupne nasypte do misky s mrkvou a tvarohom a premiešajte lyžicou.
Vypracujte si pevné, homogénne cesto. Malo by sa vám trochu lepiť na ruky. Ak je to potrebné, do cesta pridajte ešte trochu múky. Všetko závisí od vlhkosti v tvarohu.
Hotové cesto rozdeľte na 6 kusov. Vytvarujte z nich žemle a do každej zhora urobte rezy. Preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Žemle potrite vodou a posypte ich pomletými ovsenými vločkami. Namiesto ovsených vločiek môžete použiť ľanové, slnečnicové alebo sezamové semienka.
Žemle pečte v rúre predhriatej na 220 stupňov približne 10 minút. Potom teplotu znížte na 180 stupňov a pečte ešte 15–20 minút.
Odporúčame podávať úplne vychladnuté. Keď sú teplé, vo vnútri sú mierne vlhké. Môže sa zdať, že nie sú dopečené. Ale v skutočnosti však dostanú dokonalú textúru až po tom, čo vychladnú.
Zdroj: sovkusom.ru