7 spôsobov, ako chrániť vaše rastliny na záhrade pred náhlym mrazom. Skúsený záhradkár použív len toto

Neočakávané mrznutie na jar alebo na jeseň môže vašu záhradu rýchlo zničiť.
Začiatok vegetačného obdobia môže byť obzvlášť deštruktívny pre mäkké sadenice, ktoré sú príliš krehké na to, aby prežili náhle poklesy teploty. Dokonca aj na jeseň, keď dozrieva veľa plodín môže mráz premeniť rastliny na nečinné a neproduktívne.

Čo je Mráz ?
Mráz je definovaný ako tenká vrstva ľadu, ktorá sa vytvára pri zmene z vodnej pary a plynu na pevnú látku, keď je vystavená teplotám pod bodom mrazu. Mráz poškodzuje rastliny, keď sa voda v rastlinných bunkách mení na ľadové kryštály, čo narúša pohyb tekutín a poškodzuje tkanivá rastlín. Mierny mráz nespôsobí na rastlinách toľko zmätku, ako tvrdý mráz.

Kedy očakávať mráz ?


Sledovanie predpovedi počasia ide ruka v ruke so záhradkárstvom. Existuje niekoľko podmienok, ktoré zvyčajne vedú k mrazu. Zamračené noci pomáhajú izolovať Zem od náhlych výkyvov teploty, ale jasná obloha má chladiaci účinok, ktorý umožňuje únik tepla do atmosféry. Pokojné podmienky s miernym vetrom dosiahnu najpravdepodobnejšie bod mrazu. Veľmi nízky pohyb vzduchu znamená, že teplejšie prúdy nie sú rozmiestnené po zemi. Je zrejmé, že teplota je hlavným faktorom mrazu, najmä ak je vo vzduchu vlhkosť. Počas hmlistých nocí alebo keď sa cez noc vytvára rosa, ktorá podporuje tvorbu ľadových kryštálov.

Ako chrániť svoje rastliny pred mrazom ?
Mrazy môžu byť pre naše záhradné plodiny smrtiace. Trochu ostražitosti a pripravenosti môže mať veľký vplyv na ochranu vašich jemných rastlín pred chladom.

1. Premiestnite črepníkové rastliny dovnútra


Keď v predpovedi hlásia mráz, presuňte kvetináče a závesné koše do interiéru. Rastliny umiestnené v kontajneroch sú viac náchylné na poškodenie mrazom. Z izolačných síl Zeme nebudú mať úžitok, ako by to bolo v prípade rastlín v zemi. Rastliny v črepníkoch sú oveľa citlivejšie na poškodenie koreňov v chladnejších teplotách. Vyberte si miesto, kde nie je príliš teplo.

Náhle zmeny teploty môžu šokovať rastliny. Nájdite im miesto napríklad v garáži, kôlni alebo v suteréne. Skôr ako ich prenesiete do svojho domu, dôkladne skontrolujte, či rastliny nie sú poškodené. Udržujte rastliny izolované od izbových rastlín, aby ste zabránili možnému šíreniu hmyzu. Akonáhle riziko mrazu pominie, vytiahnite ráno všetky svoje rastliny von.

2. Polievanie rastlín popoludní


Môže sa to zdať kontraproduktívne, ale udržiavanie vlhkosti pôdy môže pomôcť chrániť rastliny pred chladom. Vlhká pôda má izolačný účinok, ktorý vyžaruje teplo smerom nahor a prichádza za súmraku. Zalievanie rastlín pred chladným počasím je najideálnejšie popoludní, keď sú teploty ešte stále trochu vyššie.

https://www.facebook.com/840240506053321/photos/a.840259416051430/2821459914598027/?type=3&theater

3. Pridajte silnú vrstvu mulču


Rovnako ako si my dávame sveter keď je chladno, pridanie vrstvy mulču do záhradných postelí pomôže chrániť pôdu pred náhlymi výkyvmi teploty. Použite slamu, drevnú štiepku, listovú formu alebo iba hromadu listov, aby ste zabezpečili zásadnú izoláciu koreňových systémov rastlín pod zemou. Ideálne mulčovanie je aj niekoľko centimetrov nad zemou, aby ste vytvorili dobrú bariéru proti mrazu. Okolo stonky nechajte malý priestor, aby teplo z pôdy mohlo prejsť až ku rastline. Hoci mulčovanie pôdy je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste uchránili vaše rastliny pred mrazom, s príchodom teplejšieho počasia je nutné ho odstrániť.

https://www.facebook.com/840240506053321/photos/pcb.2421209017956454/2421208691289820/?type=3&theater

4. Zakryte jednotlivé rastliny záhradnými clonami


Je to zvončekový poťah vyrobený z plastu alebo skla, ktorý pomáha udržiavať menšie rastliny v teple a útulnosti v chladnejšom počasí. Na trhu sú rôzne plastové záhradné clony. V prípade potreby ich môžete znova použiť počas nepriaznivého počasia na jar a na jeseň. Ak ste kutil, veľa vecí v domácnosti sa dá použiť ako záhradná clona.

Odrežte spodnú časť plastových obalov na mlieko a umiestnite ich do pôdy. Ak používate clony na ochranu pred mrazom, položte ich na svoje rastliny tesne pred súmrakom a ráno ich odkryte, aby mohli ťažiť z tepla a energie slnka.

5. Doprajte rastlinám prikrývku
Ak chcete chrániť väčšiu skupinu rastlín, jednoducho ich prikryte prikrývkami, prestieradlami alebo uterákmi. Pred položením tkaniny položte okolo rastlín niekoľko kolíkov, aby sa pri ich zakrytí vytvorila štruktúra podobná stanu. Umiestnite materiál cez rastliny až po pôdnu líniu.

Nezakrývajte ich iba okolo kmeňa alebo stonky, pretože jej previazanie zabráni šíreniu tepla od zeme cez rastlinu. Pre zvýšenú odolnosť proti mrazu pridajte poslednú vrstvu plastu, napríklad stará sprchová clona.

Dajte pozor, aby žiadna časť plastovej krytiny neprišla do styku s listami rastlín, pretože plast môže vaše rastliny poškodiť. Zaťažte rohy a hrany ťažkými kameňmi alebo tehlami, aby ste zabránili odfúknutiu tkaniva. Nasledujúci deň ráno, krátko pred súmrakom, budete musieť tieto krytiny odstrániť. Ak sa vo vašej záhrade stretávate s nebezpečenstvom mrazu, možno budete chcieť investovať do špeciálne navrhnutých, opakovane použiteľných a priedušných prikrývok.

Počas skutočne chladných nocí pomáhajú mylarové termálne prikrývky, alias vesmírne prikrývky s hliníkovou stranou smerujúcou nadol k rastlinám. Odrážajú 99% tepla späť na zem. Umiestnite prikrývky na vrch plastových krytov. Ďalšou možnosťou je súprava s mini obručou. Materiál s oceľovými obručami a vysoko odolným záhradným rúnom, ktoré uchováva teplo.

6. Zabaľte svoje stromy


Mladšie stromy vo veku od 1 do 4 rokov sú oveľa citlivejšie na poškodenie mrazom, ktoré ich môže dokonca úplne zabiť. Rovnako púčiky a kvety ovocných stromov, ktoré boli na jar vystavené mrazu.

Púčiky omrznú a po zvyšok vegetačného obdobia budú mať za následok zníženú úrodu. Citrusové stromy sú obzvlášť citlivé na mráz a mali by sa chrániť už aj pri najmenšom ochladení. Na ochranu stromov pred chladom zabaľte ich kmene uterákmi, prikrývkami, kartónmi, handrami alebo izoláciou na potrubie.


Môžete tiež použiť obaly alebo plstené zábaly. Začínajte pri spodnej časti kmeňa, obtočte ho okolo kmeňa a uistite sa, že vrstvy sa niekoľko centimetrov prekrývajú. Obtočte obal týmto spôsobom, až kým nedosiahnete najnižšie vetvy stromu. Zaistite zábal na strome pomocou nejakej šnúry alebo pásky odolnej voči poveternostným vplyvom. Ak teploty budú dosahovať mínusové teploty dlhšiu dobú, pridajte na obal vrstvu plastovej fólie, ktorá zvýši ochranu pred mrazom.

7. Udržujte vzduch v pohybe


Keď mráz v komerčnom poľnohospodárstve ohrozuje obrovské plochy pôdy, poľnohospodári na simuláciu vetra použili rôzne taktiky. Jedným takýmto zariadením je selektívne obrátené umývadlo. Veľký ventilátor v komíne, ktorý ťahá studený vzduch hore, zatiaľ čo teplejší vzduch ťahá dole na zem.

Ďalšou metódou je poveriť niekoľko nízko letiacich vrtuľníkov, aby lietali nad úrodou, aby vzduch neustále prúdil! Aj keď ani jedno z nich nie je praktickým riešením pre záhradníka v domácnosti, koncepciu pohybu vzduchu na odvrátenie mrazu je možné využiť v oveľa menšom meradle.

Za pokojných nocí bez predpovede dažďa sa dá pomocou elektrického ventilátora vytvoriť umelý vánok. Pretože sa elektronika a voda nemiešajú, možno budete chcieť investovať do výkonného dúchadla vyrobeného pre vonkajšie použitie, ako je napríklad nabíjateľná batéria. Ak je to možné, umiestnite prenosné ventilátory na chránené miesto. Aby bol teplejší vzduch tlačený smerom nadol, postavte ho niekoľko metrov nad zem. Čím vyššie, tým lepšie. Pokúste sa ho umiestniť tak, aby sa vánok pohyboval po každej rastline na pozemku.

Čo robiť po mraze ?
Budete vedieť, že vaše rastliny boli poškodené mrazom, keď listy a konáre zmenia farbu na čiernu alebo hnedú. Pred rezaním počkajte, kým sa počasie nezlepší a nezmizne nebezpečenstvo mrazu. Mŕtve vetvy a vetvičky tiež poskytujú trochu ochrany proti mrazom. Strihanie odložte, až kým neuvidíte nové puky rastlín a potom odrežte poškodené časti.

Ako si vyrobiť záhradu odolnejšiu voči mrazu ?
Rastliny, ktoré pochádzajú z vášho regiónu, sú oveľa lepšie prispôsobené teplotným výkyvom. Pomocou natívneho vyhľadávača rastlín získate nápady na kríky, trávy, kvety a stromy pôvodných rastlín.

Medzi mrazuvzdorné kvitnúce rastliny patria: šafran, maceška, tulipán, nechtík a sladký alyssum. Existuje tiež veľa druhov mrazuvzdornej zeleniny, ktoré pri dotyku mrazu veľakrát chutí sladšie.

Koreňová zelenina – mrkva, zemiaky, repa, vodnica, cibuľa, cesnak, reďkovka.

Kapustová zelenina – brokolica, karfiol, kapusta, ružičkový kel.

Listnatá zelenina – špenát, šalát, mangold, rukola.

Pri plánovaní záhrady na jar sa vyhnite pestovaniu rastlín na nízko položených plochách. Keďže teplejší vzduch stúpa a postupne sa ochladzuje, rastliny citlivé na mráz by mali byť zasiate na vyššiu úroveň zeme. Sú to napríklad vyvýšené záhony alebo kontajnery, ktoré sa dajú ľahko presunúť dovnútra, keď zasiahne chladnejšie počasie.

zdroj:gardenhelp