Každý rok ich pripravujem takto, u nás je favoritom tento recept! Od bohatej plnky sú také neodolateľne chutné.
Prísady:
Na cesto:
- 50 dkg hladkej múky
- 20 dkg masla alebo hery
- 7 dkg práškového cukru
- soľ
- 1 ½ droždia
- 2 žĺtky
- 1 dl mlieka
Plnka:
- 50 dkg mletých orechov alebo maku
- 20 dkg práškového cukru
- 3 dl mlieka
- 5 dkg hrozienok
- vanilkový cukor
- škorica
- kôra z 1 citróna
- 1 pl medu
Do orechovej plnky ja pridávam pomarančovú kôru a nedám škoricu.
Príprava:
Droždie nechám napučať v mlieku, zatiaľ zmiešam ostatné suroviny a nakoniec pridám napučané droždie, vymiesim hladké cesto.
Cesto rozdelím na 4 rovnaké časti a odložím do chladničky odležať.
Na plnku nechám zovrieť mlieko s cukrom, s vanilkovým cukrom, medom a citrónovou kôrou. Potom pridám mak alebo orechy a nechám vychladnúť.
Cesto vyvaľkáme natenko, potrieme plnkou, obe konce zahneme a zavinieme napevno.
Potrieme žĺtkom a necháme na teplom kysnúť ešte ½ hodinu, teraz potrieme bielkom a odložíme do chladničky na ½ hodinu.
Pečieme na strednej teplote 20-25 minút.
Vrch závinu bude krásne mramorový.