Krásne mramorové záviny, sú bohato plnené, lebo mi ich máme radi takto!

Každý rok ich pripravujem takto, u nás je favoritom tento recept! Od bohatej plnky sú také neodolateľne chutné.

Prísady:

Na cesto:

  • 50 dkg hladkej múky
  • 20 dkg masla alebo hery
  • 7 dkg práškového cukru
  • soľ
  • 1 ½  droždia
  • 2 žĺtky
  • 1 dl mlieka

Plnka:

  • 50 dkg mletých orechov alebo maku
  • 20 dkg práškového cukru
  • 3 dl mlieka
  • 5 dkg hrozienok
  • vanilkový cukor
  • škorica
  • kôra z 1 citróna
  • 1 pl medu

Do orechovej plnky ja pridávam pomarančovú kôru a nedám škoricu.

Príprava:

Droždie nechám napučať v mlieku, zatiaľ zmiešam ostatné suroviny a nakoniec pridám napučané droždie, vymiesim hladké cesto.

Cesto rozdelím na 4 rovnaké časti a odložím do chladničky odležať.

Na plnku nechám zovrieť mlieko s cukrom, s vanilkovým cukrom, medom a citrónovou kôrou. Potom pridám mak alebo orechy a nechám vychladnúť.

Cesto vyvaľkáme natenko, potrieme plnkou, obe konce zahneme a zavinieme napevno.

Potrieme žĺtkom a necháme na teplom kysnúť ešte ½ hodinu, teraz potrieme bielkom a odložíme do chladničky na ½ hodinu.

Pečieme na strednej teplote 20-25 minút.

Vrch závinu bude krásne mramorový.