5 účinných cvikov na chrbát: Cítite sa akoby ste práve odišli od maséra

Výskumy dokazujú, že ľudia, ktorý vedú sedavý spôsob života starnú o 5-10 rokov skôr. Neaktívny život vedie k poruchám držania tela, priberaniu na váhe, zlému videniu a mnohým iným ochoreniam.

Áno, najviac trpí vaša chrbtica. Viac ako 80% ľudí pracujúcich v kancelárii sa sťažuje na bolesti chrbta. Lekári potvrdili, že hlavnou príčinou problémov s chrbticou je spôsobených nedostatkom motorickej aktivity a sedavým zamestnaním.

 

Komplexné cviky na chrbtové svalstvo

Tak ako všetky svaly na tele, v prípade, že nimi nehýbeme a celé dni trávime na stoličke pri počítači, aj svaly chrbtice začnú slabnúť. Chrbtica bez pohybu tak rýchlejšie slabne a my sa cítime stuhnutí.

 

Jediným spôsobom, ako si udržať silný a zdravý chrbát, je pravidelný oddych a cvičenie. Tí, ktorí nemajú čas na masáže a relaxáciu môžu vyskúšať nasledujúce cviky bez toho, aby museli opúšťať kancelársku stoličku.

  1. Mačací chrbátÚčinok: odstraňuje bolesť v dolnej časti chrbta, obnovuje polohu stavcovкомплекс упражнений для спины в офисе

    Prevedenie: Posaďte sa rovno a ruky si položte na kolená. Nadýchnite sa – vytiahnite hrudník dopredu. Narovnajte chrbát a pritiahnite lopatky k sebe. Vydýchnite – zaoblite chrbticu, hlavu jemným pohybom smerujte ku kolenám a ramená ťahajte dopredu.

    Opakujte 8x

  2. Motýlie krídlaÚčinok: obnova správneho držania chrbtice

    Prevedenie: Sadnite si na kraj stoličky, chrbát majte vystretý a chodidlá pritlačte k zemi. Ruky si dajte za hlavu a lakte ťahajte do strán tak široko, ako len môžete.

     

     

    Pri nádychu roztvorte ruky a vypnite hrudník. Pri výdychu sa vráťte do počiatočnej polohy a prehnite sa.

    Opakujte ešte 5x

  3. Veverička Účinok: znižuje bolesti v bedrovej oblasti a zlepšuje funkciu žalúdkaофисная йога упражнения

    Prevedenie: Sadnite si na stoličku tak, aby boli vaše chodidlá položené celou svojou váhou. Vyrovnajte chrbát, s ramenami sa otáčajte najskôr na jednu stranu, potom na druhú. Dávajte pozor, aby bol váš stred tela čo najstabilnejší. Na každej strane vydržte 30 sekúnd a urobte 5 nádychov, 5 výdychov.

    Urobte si 3 opakovania na každú stranu

  4. Balerína Účinok: rozprúdi krv v tele po dlhom sedení, roztiahne bočné svaly a svaly hrudníkaофисная йога

    Prevedenie: Sadnite si na stoličku, chrbát majte rovný a telo spevnené. Jednou rukou sa chyťte o okraj stoličky. Druhú ruku zodvihnite nad hlavu a nakloňte sa k boku. Ucítite ako sa vaše svaly naťahujú.

    Opakujte 10x na každú stranu

  5. Vtáčik Účinok: zmierňuje pocit ťažkých a unavených nôh, precvičuje chrbtové a bedrové svalyофисная йога для спины

    Prevedenie: Sadnite si na stoličku stoličku s vyšším operadlom. Následne si ľavý členok položte na koleno pravej nohy. Natiahnite sa dopredu celým svojím telom – pokúste sa bruchom dotknúť stehien. Mali by ste pocítiť, ako sa vám „otvára“ hrudný kôš. Ostaňte v tejto polohe po dobu 30 sekúnd.

    Opakujte 8x

Odborníci sa domnievajú, že chôdza je vynikajúcim prostriedkom na prevenciu ochorení chrbta. Najlepšou metódou, ako sa udržiavať v kondícii, je každý deň urobiť aspoň 10 000 krokov. Tieto kroky si môžete počítať pomocou aplikácie, ktorý sa dá ľahko nainštalovať aj na váš mobilný telefón.

Ďalším účinným prostriedkom prevencie chorôb chrbtice je plávanie. Musíte však pamätať na to, že najlepší výsledok sa dá dosiahnuť pri plávaní na chrbte.

zdroj:takprosto.cc

Back To Top