Prečo nevyhadzovať cibuľové šupky? Výsledok vás prekvapí! Pomoc za všetky peniaze

Cibuľa určite nechýba v žiadnej domácnosti. Hoci nie každý túto zeleninu obľubuje, ale určite každý vie, aká je užitočná, obsahuje veľa vitamínov a navyše zabíja mikróby.

Žiaľ, zvyčajne sa z cibule použije 30-40%. To najužitočnejšie, čo dokáže liečiť množstvo chorôb ide do odpadkového koša. Jedná sa práve o cibuľovú šupku, ktorá, ako sa ukázalo, obsahuje viac stopových prvkov ako samotná cibuľa.

Užitočné vlastnosti cibule

Hoci táto zelenina nás vždy rozplače, môže sa stať neoceniteľným pomocníkom v stovkách prípadov. Budete prekvapení, na čo všetko vám cibuľa príde vhod!

 

1. Využitie cibuľovej šupky vo varení

Cibuľová šupka obsahuje silný rastlinný pigment nazývaný kvercetín, ktorý znižuje krvný tlak a pomáha zabrániť upchávaniu tepien.

Nie je jedlá, ale možno ju jednoducho pridať do polievky alebo guláša. Polievke dodá bohatú farbu a úžasnú arómu, a ak pridáte aj huby … Odporúčam vyskúšať.

Štúdie ukazujú, že cibuľové šupky obsahujú veľa vlákniny. Ich pridávanie do potravín pomáha znižovať riziko mnohých chorôb, ako je rakovina hrubého čreva, obezita a cukrovka.

2. Cibuľový čaj

Ak chcete pripraviť čaj podľa klasickej receptúry, potrebujete šupky z 3-4 stredných cibúľ, ktoré zalejete 0,5 litrom vriacej vody. Nechajte luhovať približne 30 minút.

Nápoj postupne bude získavať charakteristickú farbu čaju. Navyše ak dôkladne odstránite šupky, ľudia si budú istý obsahom v čajníku –  čiernym čajom.

3. Cibuľa v každodennom živote

Spolu s množstvom liečivých vlastností sú cibuľové šupky a cibuľa spoľahlivými a ekonomickými pomocníkmi v každodennom živote. Jedná sa o absolútne bezpečné hnojivo pre izbové rastliny. Stačí poliať kvety vývarom z cibuľových šupiek, a ožijú vám pred očami.

Vďaka baktericídneho účinku sú cibuľové šupky nepostrádateľné pri práci v záhrade. Zabíjajú patogénnu mikroflóru v pôde, pomáhajú v boji proti škodcom.

Cibuľové šupky sú tiež najefektívnejším prostriedkom pre zimné skladovanie zeleniny. Navyše, cibuľové šupky môžu byť použité aj ako farbivo na potraviny, tkaniny a vlnu.

 

4. Cibuľa ako anestetikum

Cibuľa slúži ako anestetikum pri uštipnutí osou. Stačí miesto uštipnutia hneď potrieť cibuľou. Pri zápale uší použite cibuľu pre úľavu od bolesti: 3 krát denne po dobu pol hodiny si na ucho priložte obklad z ohriatej najemno nakrájanej cibule zabalenej do gázy.

Takéto obklady sa používajú aj pri abscesoch, zápaloch, dlhotrvajúcich ranách. Čerstvá cibuľová šťava je vynikajúcim prostriedkom na liečbu reumatických bolestí, opuchu, vypadávanie vlasov, zbavenie sa lupín. Stačí si potierať cibuľou problémové miesto.

5. Cibuľa v ponožkách pri prechladnutí

Po prvý raz sa táto liečebná metóda objavila v Číne. Odporúča aplikáciu cibule na nohy počas noci. Používa sa dodnes. Umyte cibuľu a nakrájajte na veľké krúžky, ktoré umiestnite uprostred chodidla a obujete si ponožky. Cibuľa sa nebude hýbať a ostane na mieste až do rána.

Cibuľová šťava preniká cez kožné bunky a vstupuje do krvného obehu. Takže antibakteriálny účinok sa rozširuje do celého tela. Denné aplikovanie cibule na chodidlá počas nádchy zaručí, že príznaky ochorenia prejdú za 2-3 dni.

6. Cibuľa a chudnutie

Cibuľa obsahuje viac cukru než jablká, dokonca aj hrušky. Ale aj keď si strážite váhu, nemali by ste sa ponáhľať a vylúčiť túto zeleninu z vášho jedálnička.

Cibuľa je tiež vynikajúci spaľovač tukov. Existuje dokonca špeciálna diéta, počas ktorej sa odporúča každý deň jesť cibuľovú polievku.

 

7. Cibuľa pri spálenej pokožke

Cibuľa zmierňuje bolesť spôsobenú popáleninami, vrátane spálenia. Je potrebné aplikovať lupene cibule na postihnuté miesto po dobu 2 minút, potom síra a ostatné zložky, ktoré sú v zelenine, si budú robiť svoju prácu – uzdravia ranu.

 

8. Použitie cibule na spálené nečistoty

Ak sa chcete zbaviť spálených nečistôt, potrite znečistený riad čerstvo nakrájanou cibuľou. Potom dobre umyte vodou a saponátom. Cibuľová šťava zázračne neutralizuje zápach pripálenín a čistí povrch!

9. Odstraňovanie  potu z oblečenia

Cibuľovú šťavu dajte na škvrnu, chvíľu nechajte pôsobiť a potom oblečenie vyperte ako obvykle. Budete príjemne prekvapení, zažltnuté škvrny zmiznú!

10. Cibuľa na mastnú pleť

Z cibule si môžete urobiť masku na mastnú pleť: cibuľa má depresívny účinok na mazové žľazy, koža je vysušená a zápaly zmiznú.

Vyskúšajte a zdieľajte tieto užitočné rady so svojimi priateľmi!

Zdroj : takprosto.cc

Back To Top