Domáce dezert v podobe šľahaného tvarohu s karamelom a čokoládou si okamžite pridáte do kuchárskej knihy receptov.
Čo na to potrebujete?
- 360 g tvarohu
- 50 g práškového cukru
- 40 g masla
- Vanilka
Na prípravu karamelu
- 100 g cukru
- 110 g smotany
Na polevu
- 150 g čokolády
- 30 g rastlinného oleja
Na orieškovú polevu
- 250 g čokolády
- 80 g maslo
- 100 g mletých orechov (pred prípravou ich môžete jemne opiecť na panvici)
Postup
Tvaroh zmiešajte so zmäknutým maslom, vanilkou, kondenzovaným mliekom alebo práškovým cukrom. Šľahajte mixérom dohladka. Podľa chuti pridajte práškový cukor.
Túto zmes následne preložte do cukrárskeho vrecka.
Na prípravu polevy si rozpustite čokoládu v mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli a zmiešajte ju s rastlinným olejom.
Silikónovú formu rozdeľte na dve časti – niektoré kúsky budú pokryté bežnou polevou, iné s orechovou. Jednu polovicu silikónovej formy naplňte čokoládovou polevou – rozotrite ju po dne a stenách. Prebytočnú čokoládu odstráňte a formu vložte do mrazničky.
Po vybratí z mrazničky pridajte ďalšiu vrstvu čokolády a vložte späť do mrazničky.
Do stredu pridajte pripravenú tvarohovú zmes – ak plánujete pridávať karamel, nedávajte ju úplne po vrch.
Na prípravu karamelu si do panvice nasypte rovnomernú vrstvu cukru. Keď je cukor takmer rozpustený, premiešajte ho a plameň znížte na minimum. Aby ste sa vyhli spáleniu, zdvihnite panvicu z plameňa a dobre premiešajte.
Po častiach pridávajte horúcu smotanu, aby nevznikal teplotný rozdiel. Všetko dôkladne miešajte a povarte pol minúty. Čím dlhšie varíte, tým hustejší karamel získate. Nechajte ho vychladnúť a preložte do cukrárskeho vrecka.
V tvarohovej plnke urobte priehlbinku a vytlačte do nej karamel. Na vrch naneste zvyšok tvarohu a zarovnajte ho. Malo by vám zostať ešte pár milimetrov k vrchu.
Pridajte čokoládu a vložte na 1,5 – 2 hodiny do mrazničky.
Druhú časť silikónovej formy bude predstavovať samotný tvaroh, ktorý len zarovnáte a vložíte do mrazničky.
Stuhnuté tvarohové kúsky odstráňte z formy, po jednom napichnite na okraj noža a ponorte do polevy s nasekanými orechmi. Túto polevu pripravte pomocou vodného kúpeľa, no musíte pracovať pomerne rýchlo pretože začne tuhnúť už po niekoľkých sekundách.
Tvarohový dezert môžete skladovať v mrazničke aj niekoľko týždňov.
Videonávod:
Zdroj: youtube.com