Pravý slovenský točený makový slivkáč. Z jednej dávky je skoro 1 METER koláča

TOČENÝ MAKOVÝ SLIVKÁČ
Suroviny:
500 g hladká múka špeciál
20 g čerstvé droždie
70 g kryštálový cukor
120 g zmäknuté maslo
250 ml vlažné mlieko
1 vajíčko
1 ks žĺtok
1 štipka soli
MAKOVÁ PLNKA:
100 g mletý mak
80 ml horúce mlieko
1 PL slivkový lekvár
1 PL rum
50 g kryštálový cukor
kryštálový cukor
ĎALEJ budeme potrebovať:
slivky polovice čerstvé alebo zavárané asi 1 litrovú hľašu

POSTUP

Cesto: v časti vlažného mlieka a trochu cukru necháme vykysnúť droždie. Z múky, cukru, vajca, žĺtku, vlažného mlieka, štipky soli a kvásku vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Ak je cesto príliš husté pridáme podľa potreby vlažné mlieko.

Maková plnka: mletý mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor, lekvár, um a necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto

rozvaľkáme na obdĺžnik na rozmer 30×45 cm. Rozkrojíme na 3 pásy, potrieme plnkou a zvinieme na roládky. Okrúhlu formu, priemer 30 cm vymastíme a uložíme do formy tak, aby vytvorili tvar slimáka. Do medzier poukladáme nahusto polovice sliviek.

 

 

Potrieme mliekom a upečieme. Povrch môžete posypať mletými orechmi alebo drobenkouTeplota 180 °C 35 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

 

zdroj: Milka Raganova

Back To Top