Niekedy je kopček vanilkovej zmrzliny lepšou voľbou než čokoládová bonboniéra. Je ťažké nájsť osobu, ktorá by nemala rada zmrzlinu, najmä ak je vysokej kvality a vonku neznesiteľné teplo. Kde sa však dá nájsť dobrá zmrzlina?
Niet pochýb o tom, že náhrada skutočnej zmrzliny s množstvom prísad sa predáva v baleniach – stačí sa pozrieť na jej zloženie. A čo tak jogurtová zmrzlina?
Výroba mrazeného jogurtu
Poďme zistiť, aký je rozdiel medzi bežnou a hypermodernou zmrzlinou v podobe mrazeného jogurtu Po prvé, zloženie: jogurt obsahuje viac vápnika, probiotiká, bielkovín a ďalšie užitočné zložky. Po druhé, ma oveľa menej kalórií. Tento dezert sa môže jesť aj pri dodržiavaní striktnej diéty.
Dôležitá je aj dostupnosť produktu. Jogurt si môžete buď kúpiť alebo vyrobiť. Rovnako ako v prípade receptov na zmrzlinu, budete potrebovať len veľmi málo prísad. Ponúkame vám recepty na 5 rôznych príchutí.
Ak chcete pripraviť porciu čistého mrazeného jogurtu, stačí vám vyšľahať jogurt medom a výslednú zmes vložiť do mrazničky. Na porciu obyčajného jogurtu budete potrebovať:
- 150 g jogurtu
- 2 lyžice medu
- 3 lyžice citrónovej šťavy
Mrazený jahodový jogurt
Vezmite si jahody a jogurt v pomere 50: 50 (asi 70 g z každého produktu). Jahody sa musia predtým zmraziť. Vymixujte ich s jogurtom, medom (1 kopcovitá polievková lyžica) a citrónovou šťavou (1,5 lyžice), až kým nezískate krémovú konzistenciu. Hotovo! Zostáva už len vložiť ho do mrazničky do ľubovoľnej formy a nechať zmraziť (najmenej na 6 hodín, najlepšie na celú noc).
Tropická jogurtová zmrzlina
Kombinácia ananásu očarí milovníkov exotických chutí. Vezmite si rovnaký pomer jogurtu a mrazených kúskov ananásu (po 70 g) a rozmixujte ich s medom (1 polievkovú lyžicu) a citrónovou šťavou (1 čajovú lyžičku). Ananás má dostatočne kyslastú chuť, preto musíte byť opatrní.
Potom pridajte strúhaný kokos podľa chuti. Predtým ho môžete zľahka opražiť na panvici. Dezert je pripravený!
Čokoládovo-banánová zmrzlina z jogurtu
Vezmite si 100 g mrazených kúskov banánu, pridajte k nim 70 g jogurtu, 1 lyžicu kakaa, 1 polievkovú lyžicu medu a rozmixujte, kým nedostanete konzistenciu čokoládovej peny. Pridajte kvapku vanilkového extraktu, aby vaša zmrzlina bola ešte jemnejšia a chutnejšia.
Jogurtová zmrzlina s mangom a limetkou
Ak máte to šťastie, že nájdete zrelé mango, môžete jeho chuť znásobiť tak, že ho pridáte do domácej zmrzliny. Vezmite si 100 g zmrazenej dužiny z manga, 70 g jogurtu, 1 – 2 lyžice medu a 1,5 lyžice limetkovej šťavy (alebo citrónovej). Všetko rozmixujte v mixéri a pridajte trochu nastrúhanej kôry na dochutenie.
Smotanovo-jogurtová zmrzlina
Žiadne ovocie! Z tohto dôvodu budete potrebovať viac jogurtu. Vezmite si 150 g jogurtu, zmiešajte ho s 50 – 70 g smotanového syra (napríklad mascarpone), pridajte 1 lyžicu medu a 1 lyžičku vanilkového extraktu. Šľahajte niekoľko minút a výslednú zmes vložte do mrazničky. Mimochodom, s malými farebnými cukríkmi alebo posýpkou na koláče bude vaša zmrzlina vyzerať fantasticky.
Med nie je použitý len kvôli sladkej chuti. Faktom je, že cukor v tekutej forme bráni tvorbe veľkých ľadových kryštálov. Zmrazený jogurt je vďaka medu jemný a hladký, podobne ako pri výrobe zmrzliny. Odporúčame vám vyskúšať každú z týchto piatich príchutí bez obáv o vašu postavu!
Zdroj: sovkusom.ru