Pre skutočných milovníkov mäsa: 5 najlepších receptov na marinádu. Mäso sa jednoducho rozplýva na jazyku!

Vhodne zvolená marináda môže úplne odhaliť chuť mäsa. Odporúčame vám 5 najlepších receptov, ktoré z vás urobia skutočného profesionála v príprave tohto jedla.

Marináda „Pozdrav z Balkánu!“

(na 2 kg mäsa)
Čas prípravy: 3 hodiny.

marináda ahoj z Balkánu

INGREDIENCIE

  • 3 sladké červené papriky
  • 120 – 150 g koriandru
  • 650 g bieleho jogurtu
  • šťava z polovice citróna
  • soľ podľa chuti

POSTUP

Papriky dobre osmažíme. Potom ich očistíme od semienok a nakrájame na pásiky. Zmiešame jogurt, citrónovú šťavu, soľ, nakrájané papriky a koriander. Dôkladne premiešame.

Stredomorská marináda

Stredomorská marináda

(na 2 – 2,5 kg mäsa)
Čas prípravy: 3 hodiny.

INGREDIENCIE

  • 450 ml olivového oleja
  • 650 ml rastlinného oleja
  • šťava z polovice citróna
  • menší zväzok tymianu
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 2 vetvičky šalvie
  • 1 hlávka cesnaku
  • čierne korenie podľa chuti

POSTUP

Zmiešame oba druhy oleja a pridáme k nim citrónovú šťavu, korenie a nahrubo nakrájané bylinky. Plochou stranou noža rozmliaždime cesnak a pridáme ho do marinády. Dôkladne premiešame.

Lahodná marináda s pomarančom

marináda s pomarančom

(na 2 – 3 kg mäsa)
Čas prípravy: 4 hodiny.

INGREDIENCIE

  • 1 pomaranč
  • 2 polievkové lyžice cesnaku
  • 2 čajové lyžičky sušenej bazalky
  • 1 čajová lyžička mletého kardamómu
  • 650 g kyslej smotany
  • 250 g majonézy
  • soľ a korenie podľa chuti

POSTUP

Na malom strúhadle nastrúhame pomarančovú kôru a odšťavíme pomaranč. Kôru i šťavu zmiešame s cesnakom, bazalkou a karamómom. Podľa chuti osolíme, okoreníme a pridáme smotanu a majonézu. Dôkladne premiešame.

Vínna marináda

marináda vína

(na 2 kg mäsa)
Čas prípravy: 4 hodiny.

INGREDIENCIE

  • 200 g cibule
  • 150 ml neperlivej vody
  • 250 ml suchého bieleho vína
  • 4 stonky citrónovej trávy
  • 2 čajové lyžičky celého čierneho korenia
  • soľ podľa chuti

POSTUP

Cibuľu očistíme a nahrubo ju nakrájame. Pridáme k nej vodu, víno, soľ a nakrájanú citrónovú trávu. Ak ste trávu nenašli v obchode, nahraďte ju citrónovou kôrou v rovnakom pomere. Rozdrvíme čierne korenie v mažiari a pridáme ho do marinády. Premiešame.

Florentínska marináda

Florentínska marináda

(na 2 – 3 kg mäsa)
Čas prípravy: 2,5 hodiny.

INGREDIENCIE

  • 2 – 3 citróny
  • 1 hlávka cesnaku
  • menší zväzok rozmarínu
  • 250 ml olivového oleja
  • 750 ml rastlinného oleja
  • nahrubo pomleté čierne korenie podľa chuti

POSTUP

Nakrájame citróny, zmiešame ich s cesnakom a lístkami rozmarínu, ktoré predtým nahrubo nakrájame. Zalejeme zmesou z oboch druhov oleja a podľa chuti okoreníme. Dôkladne premiešame.

Dúfame, že tieto rady na prípravu marinád vám padnú vhod!

Zdroj: takprosto.cc