Keď sú pradajky v akcii. Pripravíme si tento domáci kečup. Chutí na jednotku a ľahko sa pripravuje

Paradajky obsahujú veľa vitamínov ktoré naše telo potrebuje. Vitamin A na oči, C, K, a kalcium, ktorý spevňuje a regeneruje naše kosti. Okrem toho obsahuje aj kyselinu listovú a kálium. Sú výborné aj na chudnutie lebo obsahujú vlákninu a veľa vody.

Obsahuje aj chróm ktorý nám pomáha obnoviť hladinu cukru v krvi a znižuje túžbu po sladkostiach. Hovorí sa, že ak pravideľne budeme konzumovať paradajky, tak sa vyhneme tvorbe obličkových kameňov.

Už len pre tieto uvedené príklady sa nám oplatí pripraviť si tento domáci kečup.

Suroviny:

  • 5 kg paradajok
  • 2 kg zelenej papriky
  • 1 kg kápie
  • 10 ks cibúľ
  • 2 celé cesnaky
  • 5 ks bobkového listu
  • 1 PL oregána
  • 1 PL bazalky
  • ½ hrnčeka hnedého cukru
  • 2 PL mletej červenej papriky
  • soľ
  • mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • kôpor

Príprava

Paradajky si umyjeme a vykrojíme zeléné časti. Nakrájame a pomelieme na mlynčeku aby nám zostala len dužina a šťava. Očistíme si papriku a opražíme. Cibuľu a cesnak tiež očistíme a nakrájame na drobno. Paradajky dáme variť aspoň na hodinu. Medzitým si nakrájame aj ostatné prísady. Keď nám paradajky zhustnú pridáme nakrájanú zeleninu a varíme ešte pol hodiny.

Môžete pridať aj hrnček olivového oleja. Pridáme koreniny a soľ podľa chuti. Horúci kečup rozdelíme do fľašiek, uzavrieme a vložíme do rúry sterilizovať. Urobíme to tak, že plech si vyložíme kuchynskou utierkou, postavíme fľašky do nej a zalejeme vodou.

Vložíme do studenej rúry a nastavíme strednú teplotu. Necháme v rúre 30 minút a hneď ako ich vyberieme, zabalíme fľašky do teplej deky a necháme vychladnúť.

Dobrú chuť.

Back To Top