Priamo na parapete pestujte nenahraditeľnú, krásnu a „chutnú“ levanduľu.

Z pravého hľadiska je levanduľa považovaná za jednu z najúžasnejších a voňavých rastlín. Jej svetlo zelené listy v kombinácii s jemnými kvetmi fialového odtieňa, nemôžu zanechať ľahostajným žiadneho záhradníka!

Je pozoruhodné, že nádherná levanduľa sa môže pestovať aj doma, priamo na parapete. Preto boli vyvinuté špeciálne odrody levandule, ktoré sa prispôsobujú podmienkam mestského bytu a dokonale ho môžu ozdobiť.

Levanduľa je rozmanitá: nájdete rastliny s bielymi, ružovými, fialovými a modrými kvetmi. Najobľúbenejší je typ „anglickej“ levandule alebo levandule s úzkymi listami- je odolná proti mrazu, je kompaktná (do 40 cm v kvetináči) a voňavá. Väčšina izbových levandul však patrí k bezmenným hybridným odrodám, medzi ktorými často sa vyskytuje holandská levanduľa (prechodná, hybridná), ktorá poteší majiteľov veľkolepými a voňavými kvetmi.

 Je životne dôležité, aby ste vyhrali pre levanduľu pohodlné miesto na „bývanie“ – rastlina miluje jemne slnko, miestnosť bez nadmerného tepla a, čo je zvláštne, pravidelné vetranie.

Okná smerujúce k severnej alebo západnej strane nie sú pre ňu vhodné; najpohodlnejším miestom pre ňu je východný parapet. Miluje slnko, ale uprednostňuje rozptýlené svetlo. Podsvietenie je tiež veľmi dôležité pre krásu levandule.

Levanduľa spravidla miluje svetlo, nie prebytočnú pôdnu vlhkosť, je však lepšie sa vopred informovať predajcu o zalievaní konkrétneho typu. Nepotrebuje vysokú vlhkosť, ale tiež netoleruje nadmernú suchosť. Hnojiť rastlinu nie je potrebne ak je pôda dostatočne výživná, avšak na dosiahnutie aktívneho kvitnutia ju môžete v priebehu rastu prihnojiť každé 2 týždne bežným minerálnym hnojivom.

Levanduľa s úzkymi listami netoleruje orezávanie suchých častí, orezávanie by sa malo vykonávať o jeden až dva uzly vyššie, ako je začiatok rastovej zóny. Omladenie levandule sa vykonáva skoro na jar a orezávanie sa vykonáva po odkvitnutí, odrezaním vankúša“ zelenej začatí a stimulovaním procesu rastu. 

Napriek všetkej námahe, ktorú na levanduľu vynaložíte, s náležitou starostlivosťou vás poteší očarujúcimi a „chutnými“ kvetmi.

zdroj:pinterest.com