Pripravte si domáce sušienky, ktorým stačí len 10 minút pečenia. Odporúčame pripraviť 2 porcie naraz, aby ste toho mali dostatok!
Potrebujete:
- 220 g polohrubej múky
- 10 g prášku do pečiva
- 6 PL mlieka
- 80 g masla
- 2 PL cukru
- 1/3 ČL soli
- 50-80 g vlašských orechov
- 50-80 g hrozienok
Postup
Na začiatok si rozpustite 80 gramov masla.
V miske si preosejte 220 gramov múky, pridajte prášok do pečiva, 2 lyžice cukru, soľ a premiešaj. Teraz nalejte rozpustené maslo a pridajte 6 lyžíc mlieka. Vymieste si cesto.
Ak sa vám bude cesto rozpadať, pridajte viac mlieka. Odložte ho na 1 hodinu do chladničky alebo 15 minút do mrazničky.
Počas tejto doby si pripravte náplň. Hrozienka zalejte horúcou vodou, nechajte ich napučať, zlejte, osušte a nakrájajte 50 gramov vlašských orechov.
Cesto vyberte a vyvaľkajte na tenký obdĺžnik. Pomôžte si potravinárskou fóliou a zložte ju na dve vrstvy – cesto následne vyvaľkajte na 2 – 3 mm hrúbku.
Na jednu polovicu vrstvy dajte plnku hrozienok a orechov, druhou časťou to uzavrite, položte na to fóliu a opäť rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika, aby ste dostali približne rovnaký tvar ako predtým.
Teraz si cesto nakrájajte na štvorce. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre na 180 stupňoch presne 10 minút.
Hlavné je, aby ste to neprehnali, pretože inak sušienky neostanú mäkké.
Mimochodom, ako náplň si môžete vziať všetko, čo máte doma, semiačka, kandizované ovocie, sušené marhule, sušené slivky, mak.
Zdroj: skarbnychka-retseptiv.com.ua