Pestovanie figovníka: Prečítajte si 3 najcennejšie rady

Aj vy patríte k ľuďom, ktorým sa nedarí vypestovať si takmer žiaden kvet? Ponúkame vám niekoľko cenných rád, ako si vypestovať krásny a zdravý figovník. Ak dodržíte všetky pravidlá, verte, že sa budete môcť tešiť z kvetov, ktoré konečne kvitnú!

Ako pestovať veľký fikus

Tajomstvo č. 1: správny kvetináč

Existuje mylná predstava, že čím viac priestoru rastlina dostane, tým lepšie bude rásť. Pokiaľ ide o figovník, odpoveď je jednoznačná: kvetináč by mal mať väčší priemer ako koreňový systém, maximálne o 4 cm.

Ak presadíte výhonok z 200 ml kvetináča do litrového kvetináča, vedzte, že v nasledujúcich mesiacoch vypustí iba pár lístkov. Je to preto, že rastlina dáva všetku svoju silu na vývoj koreňového systému a aklimatizáciu do nového domova.

Tajomstvo č. 2: Výber pôdy

Ako sa ukázalo, nie je vôbec potrebné kupovať drahé zeminy. Dostatočné množstvo pôdy zrieďte s guľatým agro perlitom – aby korene dýchali. A z času na čas ho presaďte do väčších kvetináčov, podľa miery rastu.

bokeh photography of person carrying soilUnsplash

Tajomstvo č. 3: Veľa svetla

V mnohých botanických časopisoch nabáda, aby kvetináč nebol vystavený priamemu slnečnému žiareniu. Rastliny sa kvôli tomu často spália. To ale nie je prípad fígovníka! Tie so škvrnitou farbou majú jednu zvláštnosť: svetlé oblasti nie sú tak vystavené ultrafialovému svetlu a neprodukujú chlorofyl.

Na druhej strane tieto listy potrebujú veľa svetla, aby kompenzovali nedostatok zelenej hmoty. Pre figovníky so zelenými lesklými listami je to v tomto ohľade ťažšie – je potrebné ich umiestniť na miesto, kde je veľa rozptýleného svetla. Ak ho však nemajú dostatok, môže sa spomaliť ich rast.

Ako sa starať o fikus, aby bol krásne veľký

Teraz prichádza tá zábavná časť. Figovníku neopadajú listy, ak sa stane, že ho jeden alebo dva dni nepolejete. Je zvyknutý byť v teplom podnebí. Zalievať by ste ho mali vtedy, keď vrchná vrstva zeminy  vyschne o centimeter.

A nebojte sa preliatia: voda musí prechádzať drenážnymi otvormi, pretože korene siahajú takmer po úplné dno (potom ju treba zliať).

Hnojivo je vo veľkej miere zodpovedné za rýchly rast fikusu. Preto nezabudnite:

Komplexné minerálne hnojivo pre ozdobné listnaté rastliny – pokryje všetky potreby fikusu. Okrem fosforu by mal obsahovať draslík a dusík, bór, železo, horčík, mangán a ďalšie.

Dusičnan vápenatý na jar – na zvýšenie objemu a nové listy.

Síran horečnatý – dvakrát za sezónu.

Hnojivo „Ferrovit“ na listy – čas od času, pre všeobecný rast.

Je dôležité vziať do úvahy, že v zime by malo byť hnojenie o polovicu menšie.

Je potrebné pripomenúť, že figovník nemá rád prievan a nízke teploty (pod 14 stupňov). Ako môžete vidieť, fikus je v skutočnosti nenáročná rastlina. Možno začnete rozmýšľať o tom, že by ste si zaobstarali menší stromček. Čo myslíte, stojí to za to?

 

Zdroj: sovkusom.ru

Back To Top