Pripravte si vynikajúci dezert vyrobený z krehkého cesta, pusiniek s orechmi a jemným krémom s bobuľovitým ovocím.
Ingrediencie
Na cesto
- 200 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 100 g masla
- 50 g cukru
- 3 vaječné žĺtky
Krém
- 100 g masla
- 70 g cukru
- 250 ml mlieka
- 1 PL hladkej múky
- 1 PL škrobu
- 1 ČL vanilkového cukru
- 1 žĺtok
Pusinky
- 4 vaječné bielky
- ½ PL škrobu
- 130 g cukru
Plnka a poleva
- 220-250 g mrazeného bobuľovitého ovocia
- 70 g nasekaných arašidov
Postup
Najskôr si pripravte krém.
Nalejte mlieko do hrnca a pridajte cukor.
Potom pridajte vaječný žĺtok, škrob a múku. Všetko vymiešajte do hladkej konzistencie.
Položte to na malý plameň a za stáleho miešania počkajte, kým zmes zhustne.
Hrniec odstráňte z ohňa, pridajte vanilkový cukor a nechajte vychladnúť.
Teraz si pripravte cesto.
Do múky pridajte mrazené a na kocky nakrájané maslo.
Všetko rozpracujte rukami, až kým sa nevytvorí mrvenička.
Pridajte cukor, žĺtky a prášok do pečiva. Vymieste si krehké cesto.
Tip: Ak sa cesto stále drobí a nespája, môžete pridať lyžicu studenej vody.
Cesto preložte na papier na pečenie.
Valčekom vyvaľkajte cesto do obdĺžnikového tvaru (v tomto prípade 24 x 30 cm).
Cesto preložte na plech. Na vrch rovnomerne naukladajte bobuľovité ovocie.
Následne si pripravte snehové pusinky.
Vaječné bielky premiestnite do hlbokej misy.
Začnite ich šľahať a postupne pridávajte cukor. Celý proces trvá asi 7 – 8 minút, kým nezískate hustú penu.
Následne pridajte škrob a jemne premiešajte.
Na cesto s ovocím v rovnomernej vrstve naneste rozšľahaný sneh z bielkov.
Vrch posypte nasekanými arašidmi.
Rúru predhrejte na 150 °C a pečte 35-40 minút.
Sneh by mali nadobudnúť svetlo-krémovú farbu.
Kým sa koláč pečie, dokončite si krém.
V hlbokej miske si vyšľahajte zmäknuté maslo približne 4 – 5 minút.
Potom po jednej lyžici pridajte vychladnutý krém a ďalej šľahajte celú hmotu.
Vychladnutý koláč rozdeľte na dve rovnaké časti.
Hotový krém naneste na jednu časť. Prikryte ju druhou časťou koláča.
Hotový dezert vložte do chladničky, pokojne aj na celú noc.
Po vybratí ho nakrájajte na požadované porcie. Prajeme vám dobrú chuť!
Zdroj: goodcookbook.ru