Pravé domáce podplamenníky. Recept som urobila z vecí, ktoré dal dom

Na Vianočných trhoch zvyknú rozvoniavať aj podplamenníky, v tomto roku neboli, tak som sa rozhodla, že upečiem doma, bolo to spontánne rozhodnutie, tak len čo chladnička dala. 📷  Tento chutný recept vytvorila pani Mária Palečková

Môj prvý podplamenník, recept: 500 g hladká múka, 1 čl soľ, 1 vajce, 3 PL olej, 200 ml mlieko, 1 čl cukor, pol kocky droždia /alebo 1 balíček sušené/.

 

Vo vlažnom mlieku s cukrom som nechala napučať droždie, múku som preosiala, pridala som soľ, vajce, olej a kvások, zamiesila som cesto , prikryla a nechala kysnúť.

Pripravila som si 2 veľké varené zemiaky, 250 ml pochúťkovej smotany, 150 ml smotany 33%, 3 cibule pokrájané na kolieska, klobásu, 125 g masla, bylinky, koreniny.

Nakysnuté cesto som premiesila, plech som vymazala kačacím tukom, cesto som roztiahla na celý plech / pomastenými rukami, lepšie sa rozťahuje/, smotany som zmiešala, pridala som koreniny a bylinky a natrela na cesto, zemiaky som nastrúhala, uložila kolieska cibule, klobásy a navrch som nastrúhala maslo.

Piekla som na 220 st. – 200, 20 – 25 min.
Rozvoniavalo, aj chutilo. Na budúce urobím aj bryndzový, syrový, alebo s kyslou kapustou. 🙂

Back To Top