Ak aj vy premýšľate nad tým, ako si spríjemniť príchod nového roka, máme pre vás zaujímavý recept od svetoznámeho šéfkuchára Gordona Ramsayho.
Vo vnútri tenkého cesta sa nachádza mäsová plnka nasiaknutá vývarom. Aby bol pokrm ešte zaujímavejší, môžete doň pridať mleté orechy, sušené slivky alebo sušené marhule. A vďaka slepačiemu vývaru bude tento slaný mäsový koláč ešte chutnejší.
Ingrediencie
- 7 vajec
- 400 g bravčového mäsa
- 200 g mletého bravčového mäsa
- 140 g šunky
- 1 cibuľa
- 250 ml vývaru
- 450 g múky
- 150 ml vody
- 100 g masti
- 4 PL mlieka
- 1 ČL šalvie
- 3 ČL soli
- Mleté čierne korenie
- ½ ČL tabasca
Postup
V osolenej vode i uvarte 6 vajec presne 7,5 minúty. Po vychladnutí ich olúpte a odložte stranou.
Nakrájajte si bravčové mäso a šunku na malé kúsky, pridajte mleté mäso, nasekané lístky šalvie a cibuľu nakrájanú na kocky. Pridajte tabasco, soľ (1 ČL), korenie a dobre premiešajte rukou.
V hrnci zmiešajte vodu, mlieko a bravčovú masť. Za stáleho miešania zohrievajte na plameni, kým sa masť úplne nerozpustí.
Do preosiatej múky pridajte 2 ČL soli roztopenú zmes. Vymieste cesto a rozdeľte ho na dve nerovnaké časti (2/3 a 1/3).
V malom obdĺžniku urobte tri malé otvory. Veľkosť tejto vrstvy cesta sa musí zhodovať s veľkosťou formy
Zapekaciu formu vymastite roztopenou masťou a zľahka poprášte múkou. Do pekáča dajte veľký plát cesta a prstami ho rozložte po dne a bokoch. Zvyšné časti odrežte.
Polovicu mäsovej zmesi vložte do formy. Do stredu poukladajte celé vajíčka, prikryte ich zvyškom mäsa a mierne pozatláčajte. Koláč prikryte obdĺžnikom z cesta a okraje pozatláčajte. Vrch potrite rozšľahaným vajíčkom.
Pečte pri teplote 200 stupňov 40 minút. Potom teplotu znížte na 180 stupňov a pečte ďalšiu hodinu. Keď je koláč vychladnutý, vyberte ho z formy a vložte na 1,5 hodiny do chladničky.
Potom, čo je mäsový koláč dobre odležaný, môžete ho nakrájať. A malý tip: plnku ešte trochu posoľte a okoreňte. Chladenie stlmí chuť korenia. Ľahké presolenie je v tomto prípade veľmi prospešné.
Zdroj: sovkusom.ru