Dezert č.1
Ingrediencie
- 100 ml mlieka
- 2 PL kakaa
- 300 g tvarohu
- 2 PL medu
- 20 g želatíny
- 250 ml vody
Postup
Želatínu zalejte 250 ml studenej vody a počkajte 30 minút (mala by napučať). Pridajte mlieko, kakao, med. Dajte na malý oheň a zohrievajte, kým sa kakao úplne nerozpustí. Nevarte! Pridajte tvaroh a premiešajte. Celý obsah hrnca vložte do mixéra a urobte z toho jednotnú zmes. Rozlejte to do foriem a dajte do chladničky minimálne na 2 hodiny, najlepšie na celú noc. Podľa želania ozdobte nastrúhanou tmavou čokoládou.
Dezert č. 2
Ingrediencie na cesto:
- 2 vajcia
- 35 g ryžovej múky
- ½ ČL kypriaceho prášku
- Sladidlo podľa chuti, napr. stévia
Krém:
- 3 vajcia
- 150 g teplého mlieka
- 1 PL kukuričného škrobu
- 20 g želatíny
- 100 ml vody
- Sladidlo – podľa chuti
- 20 g hnedého cukru
- Vanilka (voliteľné)
Poleva:
- 6 g kakaa
- 2 PL mlieka
- 30 g smotany
- 5 g želatíny
- 30 g vody
- Med alebo cukor
Postup
- Oddeľte bielka od žĺtkov, bielka vyšľahajte so štipkou soli do nadýchanej zmesi, do žĺtkov pridajte sladidlo a taktiež rozšľahajte mixérom. Zjednoťte obe zmesi za mierneho miešania pomocou stierky.
- Suché ingrediencie preosejte a dôkladne premiešajte.
- Potom cesto nalejte do odnímateľnej formy s priemerom 16 cm, vložte ju do rúry vyhriatej na 180 stupňov a nechajte piecť 10-15 minút.
- Hotové piškótové cesto nechajte vychladiť. Zrežte z neho hornú tretinu – nebudete to potrebovať.
- Na krém si oddeľte bielka od žĺtkov.
- Žĺtky spojte v hrnci s cukrom a za stáleho miešania pridajte mlieko a kukuričný škrob. Miešajte, až kým zmes nezhustne a následne nechajte vychladnúť.
- Želatínu zalejte vodou, nechajte napučať.
- Bielka vyšľahajte so štipkou soli.
- Napučanú želatínu vložte na 10 sekúnd do mikrovlnnej rúry, mala by sa úplne rozpustiť.
- K vyšľahaným bielkam pridajte vychladnutú želatínu a zľahka vyšľahajte. vstúpte do vychladnutej želatíny, ľahko ich prešľahajte. Nakoniec po častiach pridajte aj uvarenú a vychladenú žĺtkovú zmes.
- Hotový krém prelejte do formy s piškótovým cestom a vložte ho na 1-2 hodiny do chladničky.
- Po uplynutí toho času zalejte želatínu vodou, nechajte napučať a vložte do mikrovlnnej rúry na 10 sekúnd.
- Polejte ňou dezert a vložte ho opäť do chladničky na 1 hodinu. Ak je to možné, nechajte ho tam celú noc.
Dezert č.3
Ingrediencie:
- 200 g bobuľovitého ovocia (napr. jahody)
- 15 g želatíny
- Šťava z polovice citróna
- Sladidlo – podľa chuti
Príprava:
- Ak máte mrazené ovocie, nechajte ho rozmraziť. Rozmixujte ho v mixéri na hladké pyré. Šťavu si odložte na neskôr. Pridajte želatínu, nechajte ju niekoľko minút napučať (postupujte podľa pokynov na obale), potom pridajte sladidlo a citrónovú šťavu, miešajte a za stáleho miešania zahrievajte na miernom ohni, kým sa želatína úplne nerozpustí.
- Nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu a mixérom šľahajte po dobu 5 – 7 minút na vysokých otáčkach, kým výrazne nezväčší svoj objem a nezhustne.
- Preložte ju do formy (napr. silikónovej) a zarovnajte. Vložte ju do chladničky na niekoľko hodín a keď stuhne, vyklopte ju z formy. Nakrájajte na kocky a môžete podávať.
Dezert č.4
Ingrediencie:
- 150 g tvarohu
- 4 jablká
- 1 žĺtok
Postup
Z jabĺk odstráňte vrch a vyberte jadierka. Pomocou lyžice vydlabte časť dužiny. Tvaroh zmiešajte so žĺtkom a naplňte ním jablká. Vložte ich na plech alebo do formy na pečenie, prilejte trochou vody a pečte 25 minút pri teplote 200 °C. Pred podávaním ich môžete poliať čistým jogurtom.
Dezert č.5
Ingrediencie
- 3 vajcia
- 90 g ryžovej múky
- 20 g kakaa
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 g soli
- 360 g tvarohu
- 200 g jogurtu
- 30 g želatíny
- 150 g malín
- 7 g sladidla (na celý dezert)
- Odnímateľná forma na pečenie s priemerom 20 cm
Postup
- Vajcia šľahajte spolu so štipkou soli dovtedy, kým vám nevznikne svetložltá pena, na najvyššej rýchlosti. Mali by ste získať nadýchanú penu! Ďalej to už miešajte iba lyžicou, stierkou alebo metličkou – a pridajte sladidlo, múku, kakao a prášok do pečiva.
- Formu vysteľte papierom na pečenie a vylejte do nej cesto! Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C 12-15 minút.
- Pripravte tvarohovú vrstvu – rozšľahajte ho ponorným mixérom spolu s jogurtom a sladidlom, urobte z neho homogénnu hmotu.
- Želatínu zalejte prevarenou vodou (100 ml) v hrnci, bez toho, aby ste ju privideli k varu, rozpustite ju na miernom ohni, odstráňte zo sporáka a nechajte vychladiť.
- Maliny rozmixujte v mixéri.
- Vyberte si cesto z rúry a nechajte ho vychladnúť.
- Väčšinu rozpustenej želatíny nalejte do tvarohovej zmesi, zvyšok do rozmixovaných malín.
- Tvarohovú zmes nalejte do formy s upečeným cestom, potom ju okamžite polejte malinami a rozmiestnite ich po celej ploche dezertu.
9.Nakoniec ho odložte na noc do chladničky.
Ak sa vám páčia tieto jednoduché recepty, podeľte sa o ne aj s vašimi priateľmi na Facebooku.
Zdroj: otozh.com.ua