Prečo by ste mali fašírky piecť v rúre a nie na panvici? Pripravte si tento chutný recept a presvedčte sa sami!

Fašírky pečené v rúre majú zvláštnu chuť a sú oveľa šťavnatejšie a jemnejšie, ako tie z panvice.

Vďaka tomuto receptu ich už inak ani nebudete robiť.

Fašírky pečené v rúre ocenia aj tí, ktorí dodržiavajú diétu, pretože na vyprážanie nebudete potrebovať olej. Ďalšie plus: naraz môžete dať na plech veľký počet fašírok (15 – 20 kusov) a bude to stačiť pre celú rodinu.

 

Ingrediencie

  • 200 g hovädzieho mäsa
  • 300 g bravčového mäsa
  • 1 cibuľa
  • 2 malé zemiaky
  • 2 vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 125 ml mlieka
  • 3 krajce bieleho chleba
  • bylinky podľa chuti
  • soľ a korenie
  • 200 ml nízkotučnej kyslej smotany na omáčku (voliteľné)

 

Príprava:

  1. Mäso nakrájajte na malé kúsky, následne ho pomeľte v mlynčeku spolu s narezanou cibuľou.

  1. Zemiaky nastrúhame na strúhadle (fašírky budú šťavnatejšie).

  1. Do plnky pridajte zemiaky, vajce, prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte.

  1. Chlieb zalejte mliekom a rozmixujte ho na kašu.
  2. Rozmixovaný chlieb pridajte do plnky spolu s nasekanými bylinkami. Ak sa vám bude zdať zmes riedka, pridajte trochu múky alebo krupice.

  1. Mnoho ľudí robí fašírky podľa zaužívanej schémy: vymiešajú si zmes na fašírky, vyformujú ich zohrejú olej na panvici a hneď začnú s vyprážaním na panvici. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov nechajte plnku odstáť aspoň hodinu v chladničke. Potom sa stane homogénnejšou, bude si držať tvar, a lepšie nasiakne chuťou korenia.
  2. Predhrejte rúru na 180 stupňov. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie alebo alobalom (vtedy budú fašírky pripravené o 5 minút skôr) a potrite ho olejom.
  3. Navlhčite si ruky a vytvarujte fašírky.

  1. Naukladajte ich na pripravený plech a pečte 30-40 minút bez otáčania.

  1. Aby boli fašírky ešte jemnejšie a šťavnatejšie, môžete si pripraviť omáčku z kyslej smotany.

Zmiešajte si 250 g nízkotučnej kyslej smotany a nadrobno nakrájaný cesnak, prilejte trochu vody. Túto zmes nalejte na fašírky 5-10 minút pred koncom pečenia. To je všetko, prajeme vám dobrú chuť!

 

Bonusové rady

Pridanie 1-2 lyžíc silnej smotany alebo rozšľahaného surového vajíčka pomôže zabrániť suchosti mletého mäsa. Ďalším tajomstvom šťavnatých fašírok je pridať do každého kúska maslo alebo drvený ľad.

Pečenie vám nebude trvať dlhšie ako hodinu a všetku prácu urobí rúra. Z hľadiska kalórií (bez omáčky) na 100 gramov je to asi 200 – 250 kcal, čo je o 50% menej ako v prípade vyprážaných fašírok (290 – 300 kcal).

Ak sa vám recept páčil, podeľte sa o neho aj s vašimi priateľmi na Facebooku.

 

 

Zdroj: otozh.com.ua