Vďaka tomuto triku mám hlivu ústricovú na kilá. Keď si ich urobíte aj vy budete ich robiť stále

Pestovanie húb nie je v skutočnosti až taká náročná úloha. Hlavnou vecou je dodržiavať určité pravidlá. Ak aj vy patríte k milovníkom húb, inšpirujte sa týmto článkom na ich pestovanie a verte, že o svoje zdravie budete mať vystarané na niekoľko rokov.

Postup pri pestovaní hlivy ustricovej

Na pestovanie potrebujete materiál – hlivu ustricovú. Neodporúča sa používať hubu zakúpenú na trhu, pretože sa mohla pestovať s pomocou veľkého množstva dusičnanov. Najlepšie je nájsť hlivu ustricovú v lese alebo si objednať mycélium. V budúcnosti budete z pestovanej huby dostávať mycélium úplne zadarmo – tento proces bude nekonečný a nepretržitý.

Okrem huby budete tiež potrebovať piliny. Vezmite aj všetky tenké konáriky a opadané lístie, ktoré máte k dispozícii. Celý substrát musí byť dôkladne povarený v hrnci asi 10 minút, potom premiestnený do vrecka a nechať 1,5 až 2 hodiny stekať, potom je pripravený na použitie.

Vrece vyrobte z polyetylénu. Do vnútra pilín (mali by byť mokré, ale po stlačení by voda nemala odtekať!) naukladajte hlúbiky hlivy. Dôležité: hlivu ustricovú je potrebné pestovať hermeticky, preto napríklad sieťovina alebo vrecovina nebudú fungovať. Na cirkuláciu vzduchu urobte 5-6 zárezov do vreca. V týchto dierach začnú rásť huby.

Pri teplote nepresahujúcej 25 stupňov nechajte huby takto 10-16 dní. Potom mycélium aktívne naplní piliny a začnú rásť malé huby. V tomto bode sa musí presunúť do chladnejšej miestnosti, napríklad na ulicu alebo do pivnice (bude potrebné ďalšie osvetlenie pomocou lampy). Huby môžu rásť po celý rok, hlavnou vecou je vytvoriť pre ne vhodné podmienky. Vlhkosť by tiež mala byť dostatočná a na to stačí vrece 3-4 krát denne postrekovať pomocou rozprašovača.

Počas ďalších 7 dní začnú huby aktívne rásť. Celý proces zakončený výskytom dospelých húb zaberie približne 30 dní. Vyrastenej hube môžete odrezať hlúbiky a znova ich použiť do ďalšieho vreca s pilinami. Použité piliny nie je možné znova použiť – teraz môžu byť užitočné iba ako hnojivo alebo kompost v záhrade.

To isté sa dá urobiť aj v sklenenej nádobe, ktorá dobre drží vlhkosť. Táto metóda je vhodná pre tých, ktorí si chcú pestovať huby vo svojom vlastnom dome – napríklad na kuchynskom parapete. 3-4 litrovú nádobu (čím viac, tým lepšie) naplňte rovnakými uvarenými, stlačenými a mierne vlhkými pilinami. Následne k nim pridajte mycélium.

Vrch zakryte akýmkoľvek plastovým materiálom, napríklad sáčkom a omotajte to páskou. V strede urobte otvor pre cirkuláciu vzduchu. Huby z mycélia klíčia v priemere rýchlejšie ako z hotovej hlivy ustricovej (o 1-1,5 týždňa rýchlejšie), ale vo výsledku bude rovnako veľká, krásna a chutná.

Schéma pestovania je rovnaká: najskôr musí byť mycéliu umožnené vyplniť všetky piliny, potom ho preniesť na chladnejšie a vlhšie miesto (asi 15 stupňov) a čakať na zber. Z jednej nádoby si dokážete vypestovať dostatok húb na jednu rodinnú večeru! Môžete použiť niekoľko sklenených nádob naraz s frekvenciou 5-7 dní a nikdy nebudete mať núdzu o tieto zdravé huby.

zdroj: takrpsoto

Back To Top