6 najchutnejších receptov z jabĺk pečených v trúbe. Už žiadne zákusky nikdy nekúpite

Ak chcete aj vy z týchto chutných plodov vyťažiť maximum, jedzte ich v surovom stave. Nič však nepokazíte ani v prípade, že si z nich vyrobíte chutné dezerty.

Aj keď nedodržiavate prísnu diétu, môžete svoje telo pripraviť na nadchádzajúcu zimu pomocou zdravého ovocia. Toto sú najchutnejšie recepty na pečené jablká.

Jablká so sušenými slivkami a smotanou

Ingrediencie:

  • 50 g sušených sliviek
  • 3 pl smotany
  • 1,5 pl cukru
  • 5 jabĺk

Príprava:

Sušené slivky umyte, zalejte vriacou vodou a nechajte odstáť po dobu 15 minút. Potom ich nakrájajte nadrobno, zmiešajte s kyslou smotanou a cukrom. Na jablkách zrežte vrch a odstráňte jadrovníky.

Plech vysteľte papierom na pečenie a poukladajte naň jablká. Naplňte ich sušenými slivkami s kyslou smotanou a cukrom. Pečte 30 minút pri teplote 180 stupňov.

 

Jablká s karamelom

Ingrediencie:

  • 7 jabĺk
  • 1 pl citrónovej šťavy
  • 2 čl škorice
  • 0,5 čl soli
  • 3 pl hladkej múky
  • 330 g hnedého cukru
  • 115 g masla
  • 100 g bieleho cukru

Príprava:

Jablká ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na veľké kocky. Kocky pokvapkajte citrónovou šťavou, pridajte škoricu, soľ, 2 lyžice múky a 220 g hnedého cukru. Všetko premiešajte a dajte to do formy.

Maslo nakrájajte na kúsky a zmiešajte ho so zvyšnou múkou, bielym cukrom, hnedým cukrom a škoricou. Touto zmesou rovnomerne zakryte jablká.

Dezert pečte 40 – 45 minút vo vyhriatej rúre na 180 stupňov. Karamel by mal stuhnúť a jablká naopak zmäknúť. Pred podávaním to nechajte mierne vyhladnúť. Nakoniec môžete pridať kopček zmrzliny.

 

Jablká s ovsenými vločkami a orechmi

Ingrediencie

  • 4 jablká
  • 120 g masla
  • 4 pl ovsených vločiek
  • pl hnedého cukru
  • 3 pl vlašských orechov
  • 1 čl škorice
  • trochu mletého muškátového orechu
  • štipka soli

Príprava:

Odrežte vrchnú časť jabĺk a zbavte ich jadierok. Zmäknuté maslo zmiešame s ovsenými vločkami, cukrom, posekanými vlašskými orechmi, škoricou, muškátovým orieškom a štipkou soli.

Touto plnkou naplňte jablká. Vyložte ich na plech a zakryte alobalom. Pečte 30 minút v predhriatej rúre na 190 °C. Následne odstráňte fóliu a pečte ďalších 20 minút.

 

Jablká s tvarohom a cukrovou pusinkou

Ingrediencie

  • 4 jablká
  • Polovica banánu
  • 100 g jemného tvarohu
  • 2 pl cukru
  • 1 vaječný bielok

Príprava:

Vrch jabĺk zrežte, vykrojte jadrovníky a naukladajte ich na plech. Tvaroh vyšľahajte s banánom v mixéri, aby vám vznikla hladká konzistencia. Touto zmesou naplňte jablká a posypte ich polievkovou lyžicou cukru. Pečte v predhriatej rúre na 180°C 10 minút.

Bielok vyšľahajte mixérom. Počas toho k nemu pridajte ešte zvyšný cukor. Vyšľahaný bielok rozložte na každé jablko tak, aby vám vznikol akýsi „mráčik“. Znížte teplotu na 120°C a pečte ďalších 15-20 minút.

 

Jablká so sušenými marhuľami

Ingrediencie:

  • 100 g hnedého cukru
  • 50 g bieleho cukru
  • 80 ml vody
  • 4 jablká
  • 100 g sušených marhúľ
  • 0,5 čl. mletej škorice
  • 0,5 čl mletého zázvoru
  • 1 pl masla

Príprava:

Zmiešajte si biely cukor a vodu a nalejte to do formy na pečenie. Vrch jabĺk odrežte a ošúpte.

Hnedý cukor, škoricu a zázvor zmiešajte spolu s na kocky nakrájanými sušenými marhuľami. Touto zmesou naplňte jablká, ktoré následne preložíte do formy naplnenej sirupom.

Na každé jablko položte malý kúsok masla. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 40-50 minút. Pred podávaním polejte hotové jablká lahodným sirupom.

 

Jablká v orechovom obale s hrozienkami

Ingrediencie:

  • 50 g hrozienok
  • 50 ml rumu
  • 4 jablká
  • 1 citrón
  • 30 g mandlí
  • 30 g vlašských orechov
  • 30 g lieskových orechov
  • 60 g hnedého cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 60 g masla
  • 4 ks celej škorice

Príprava:

Namočte hrozienka do rumu prípadne do koňaku. Jablká zbavte jadierok, šupky a polejte ich citrónovou šťavou. Nasekajte všetky orechy a pridajte k nim polovicu cukru a mletú škoricu.

Jablká potrite troškou mäkkého masla a opatrne ich obaľte orechmi. Zapekaciu misu taktiež vymastite maslom a poukladajte na ňu obalené jablká.

V miske si zmiešajte hrozienka, zvyšný cukor a asi 20 g masla.

Touto zmesou naplňte jablká a vložte do nich aj kúsky celej škorice. Pečte 30 minút v predhriatej rúre na 180 °C.

Je zaujímavé, že s týmito lahodnými náplňami pečené jablká nestratia svoje užitočné vlastnosti. Samozrejme, pokrmy s cukrom a banánmi sa už nemôžu považovať za diétne, ale môžu byť vynikajúcimi výživnými raňajkami pre ľudí, ktorí sú zvyknutí na zdravšie stravovanie.

 

Zdroj: otozh.com.ua