Ak chcete aj vy z týchto chutných plodov vyťažiť maximum, jedzte ich v surovom stave. Nič však nepokazíte ani v prípade, že si z nich vyrobíte chutné dezerty.
Aj keď nedodržiavate prísnu diétu, môžete svoje telo pripraviť na nadchádzajúcu zimu pomocou zdravého ovocia. Toto sú najchutnejšie recepty na pečené jablká.
Jablká so sušenými slivkami a smotanou
Ingrediencie:
- 50 g sušených sliviek
- 3 pl smotany
- 1,5 pl cukru
- 5 jabĺk
Príprava:
Sušené slivky umyte, zalejte vriacou vodou a nechajte odstáť po dobu 15 minút. Potom ich nakrájajte nadrobno, zmiešajte s kyslou smotanou a cukrom. Na jablkách zrežte vrch a odstráňte jadrovníky.
Plech vysteľte papierom na pečenie a poukladajte naň jablká. Naplňte ich sušenými slivkami s kyslou smotanou a cukrom. Pečte 30 minút pri teplote 180 stupňov.
Jablká s karamelom
Ingrediencie:
- 7 jabĺk
- 1 pl citrónovej šťavy
- 2 čl škorice
- 0,5 čl soli
- 3 pl hladkej múky
- 330 g hnedého cukru
- 115 g masla
- 100 g bieleho cukru
Príprava:
Jablká ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na veľké kocky. Kocky pokvapkajte citrónovou šťavou, pridajte škoricu, soľ, 2 lyžice múky a 220 g hnedého cukru. Všetko premiešajte a dajte to do formy.
Maslo nakrájajte na kúsky a zmiešajte ho so zvyšnou múkou, bielym cukrom, hnedým cukrom a škoricou. Touto zmesou rovnomerne zakryte jablká.
Dezert pečte 40 – 45 minút vo vyhriatej rúre na 180 stupňov. Karamel by mal stuhnúť a jablká naopak zmäknúť. Pred podávaním to nechajte mierne vyhladnúť. Nakoniec môžete pridať kopček zmrzliny.
Jablká s ovsenými vločkami a orechmi
Ingrediencie
- 4 jablká
- 120 g masla
- 4 pl ovsených vločiek
- pl hnedého cukru
- 3 pl vlašských orechov
- 1 čl škorice
- trochu mletého muškátového orechu
- štipka soli
Príprava:
Odrežte vrchnú časť jabĺk a zbavte ich jadierok. Zmäknuté maslo zmiešame s ovsenými vločkami, cukrom, posekanými vlašskými orechmi, škoricou, muškátovým orieškom a štipkou soli.
Touto plnkou naplňte jablká. Vyložte ich na plech a zakryte alobalom. Pečte 30 minút v predhriatej rúre na 190 °C. Následne odstráňte fóliu a pečte ďalších 20 minút.
Jablká s tvarohom a cukrovou pusinkou
Ingrediencie
- 4 jablká
- Polovica banánu
- 100 g jemného tvarohu
- 2 pl cukru
- 1 vaječný bielok
Príprava:
Vrch jabĺk zrežte, vykrojte jadrovníky a naukladajte ich na plech. Tvaroh vyšľahajte s banánom v mixéri, aby vám vznikla hladká konzistencia. Touto zmesou naplňte jablká a posypte ich polievkovou lyžicou cukru. Pečte v predhriatej rúre na 180°C 10 minút.
Bielok vyšľahajte mixérom. Počas toho k nemu pridajte ešte zvyšný cukor. Vyšľahaný bielok rozložte na každé jablko tak, aby vám vznikol akýsi „mráčik“. Znížte teplotu na 120°C a pečte ďalších 15-20 minút.
Jablká so sušenými marhuľami
Ingrediencie:
- 100 g hnedého cukru
- 50 g bieleho cukru
- 80 ml vody
- 4 jablká
- 100 g sušených marhúľ
- 0,5 čl. mletej škorice
- 0,5 čl mletého zázvoru
- 1 pl masla
Príprava:
Zmiešajte si biely cukor a vodu a nalejte to do formy na pečenie. Vrch jabĺk odrežte a ošúpte.
Hnedý cukor, škoricu a zázvor zmiešajte spolu s na kocky nakrájanými sušenými marhuľami. Touto zmesou naplňte jablká, ktoré následne preložíte do formy naplnenej sirupom.
Na každé jablko položte malý kúsok masla. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 40-50 minút. Pred podávaním polejte hotové jablká lahodným sirupom.
Jablká v orechovom obale s hrozienkami
Ingrediencie:
- 50 g hrozienok
- 50 ml rumu
- 4 jablká
- 1 citrón
- 30 g mandlí
- 30 g vlašských orechov
- 30 g lieskových orechov
- 60 g hnedého cukru
- 1 lyžička škorice
- 60 g masla
- 4 ks celej škorice
Príprava:
Namočte hrozienka do rumu prípadne do koňaku. Jablká zbavte jadierok, šupky a polejte ich citrónovou šťavou. Nasekajte všetky orechy a pridajte k nim polovicu cukru a mletú škoricu.
Jablká potrite troškou mäkkého masla a opatrne ich obaľte orechmi. Zapekaciu misu taktiež vymastite maslom a poukladajte na ňu obalené jablká.
V miske si zmiešajte hrozienka, zvyšný cukor a asi 20 g masla.
Touto zmesou naplňte jablká a vložte do nich aj kúsky celej škorice. Pečte 30 minút v predhriatej rúre na 180 °C.
Je zaujímavé, že s týmito lahodnými náplňami pečené jablká nestratia svoje užitočné vlastnosti. Samozrejme, pokrmy s cukrom a banánmi sa už nemôžu považovať za diétne, ale môžu byť vynikajúcimi výživnými raňajkami pre ľudí, ktorí sú zvyknutí na zdravšie stravovanie.
Zdroj: otozh.com.ua