Jablkový džem určite radi pridávate do koláčov, palaciniek, ale aj na niečo také obyčajné, ako je chlieb s maslom. Ponúkame vám možnosť vyrobiť si lahodný domáci džem, na ktorý môžete použiť bohatú úrodu tohtoročných jabĺk.
Ingrediencie:
- 1,5 kg jabĺk (tvrdá odroda)
- 3 litre vody
- 3 čl sódy
Sirup:
- 200 ml vody
- 800 g cukru
- 2 pl citrónovej šťavy
Príprava:
- Na prípravu džemu potrebujete tvrdú odrodu, aby si počas varenia udržali tvar. Najskôr nalejte 3 litre vody do veľkého hrnca a pridajte sódu bikarbónu.
- Jablká nakrájané na podlhovasté kúsky, stred s jadierkami vopred odstráňte. Jablká môžete nakrájať na krájači – bude to rýchlejšie. Preložte kúsky do hrnca s roztokom sódy. Nechajte ich tam na 30-60 minút (pokojne aj dlhšie). Vďaka tomuto procesu si budú jablká počas varenia lepšie držať tvar.
- Čo sa týka sirupu, nalejte do ďalšieho hrnca čistú vodu (200 ml), pridajte citrónovú šťavu a cukor. Položte na oheň, priveďte to k varu a nechajte dusiť 5 minút.
- Jablká preceďte a preložte do hrnca, v ktorom budete variť džem. Zalejte ich horúcim sirupom, do polovice zakryte pokrievkou a nechajte pôsobiť 8 hodín (najlepšie cez noc).
- Jablká priveďte k varu a bez miešania povarte 5 minút. Vypnite oheň. Nezakrývajte ich pokrievkou a nechajte v tomto stave 8 hodín.
- Vychladený džem, dajte do sporák, priveďte ho k varu a znova povarte 5 minút na strednom plameni. Dajte vychladnúť a počkajte ďalších 8 hodín. Keď to urobíte tretíkrát, preložte džem do pohárov na zaváranie. Ak chcete získať tekutý džem, povarte ho iba dvakrát. Dobrú chuť!
Domáci jablkový džem podľa tohto receptu je neuveriteľne hustý a môžete si pochutnať aj na kúskoch ovocia.
Páčil sa vám recept? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi! Dobrú chuť!
Zdroj: otozh.com.ua