„Karanténna zápcha“? Reálny problém, ktorý sa týka čím ďalej tým viac ľudí. Tu je dôvod

Vďaka COVID-19 sme si museli všetci nájsť novú rutinu. Práca z domu, spoločenské dištancovanie sa a trávenie väčšiny času v interiéroch zmenili náš každodenný život. Tieto zmeny zahŕňajú aj naše zvyky na toalete. Z toho vznikol nový výraz „karanténna zápcha“.

Aj keď ste nemali problémy so zápchou, počas pandémie koronavírusu sa tento problém môže týkať aj vás. „Pre niekoho zápcha znamená, že stolica je príliš tvrdá, alebo môže mať príliš malý objem,“ hovorí doktor Lerrigo. Iní nemajú stolicu často a na jej vyprázdnenie je potrebné nadmerné zaťaženie. 

Dôvod, prečo niektorí ľudia majú počas karantény zápchu súvisí s cirkadiánnym rytmom. Je to prirodzený proces v mozgu, ktorý reguluje cyklus spánku, bdenia a opakuje sa viac-menej každých 24 hodín.

Hrubé črevo má vlastný cirkadiánny rytmus, ktorý sa ľahko naruší nedostatkom fyzického cvičenia, zlým spánkom, zmenami stravovacích návykov a stresom, hovorí doktor Lerrigo.

Samozrejme, pobyt doma z dôvodu globálnej pandémie pravdepodobne ovplyvní každý z týchto prvkov. „Keď sme doma, sedíme a nie sme aktívni alebo sa nezúčastňujeme našej obvyklej rutiny, motilita hrubého čreva (proces, pri ktorom sa hrubé črevo postupne sťahuje, aby poháňalo stolicu) klesá, čo spôsobuje zápchu,“ hovorí doktor Lerrigo.

Ak je vaše fitnes centrum zatvorené a neprešli ste na domáce cvičenie, môžete mať problémom s nedostatok pravidelného cvičenia. Doktor Lerrigo odporúča 20 až 60 minút aeróbneho cvičenia (ako napríklad rýchla chôdza alebo domáce cvičenie) už aj dva dni cvičenia v týždni môžu pomôcť pri zápche.

Ak máte podozrenie, že za to môže vaša nová domáca strava, napríklad si pripravujete veľa cestovín vyrobených zo spracovanej múky, skúste do jedálnička pridať viac vlákniny. Potraviny bohaté na vlákninu udržujú vodu v stolici, vďaka čomu je mäkšia, väčšia a lepšie prechádza črevom.

Doktor Lerrigo odporúča zvýšiť príjem orechov, otrúb, šošovice, ovocia, listovej zeleniny, strukovín, ovocia ako sušené slivky a celozrnných výrobkov ako ovsené vločky. Súčasne obmedzte potraviny s vysokým obsahom tuku alebo škrobu.

Nezabudnite na hydratáciu. „Vysušená stolica sa pohybuje v hrubom čreve pomalšie,“ hovorí doktor Lerrigo. „Je to ako ísť po tobogáne bez zapnutej vody.“ Voda a džús sú dobrou voľbou. “Majte na pamäti, že aj alkohol môže prispievať k dehydratácii.“

Stres a úzkosť môžu mať vplyv aj na vašu stolicu, pretože mozog priamo komunikuje emócie, ktoré ovplyvňujú gastrointestinálny systém. „U niektorých ľudí to môže spôsobiť hnačku, u iných zápchu,“ hovorí doktor Lerrigo.

Nie je ľahké udržiavať hladinu stresu a úzkosti na nízkej úrovni v čase rozšírenej neistoty. Urobte však všetko preto, aby ste si našli čas aj na oddych. Či už je to jóga, meditácia alebo si jednoducho oddýchnite od zvyšku domácnosti v tichej miestnosti.

Ak zlyhajú iné možnosti a vaša karanténna zápcha pretrváva, požiadajte o radu lekára. Možno nebudete musieť ani opustiť dom a porušovať miestne sociálne dištančné pokyny.

Zdroj: www.health.com
Zdroj foto: www.pexels.com
Back To Top