Skontrolujte úrodnosť pôdy týmto netradičným spôsobom! odporúča nám ho aj záhradkár

Ak aj vy patríte k majiteľom menšej záhrady či už pri dome alebo na chalupe, určite ste sa už neraz zamýšľali, či si tam predsa len niečo nezačnete pestovať. Pobyt na čerstvom vzduchu by vám určite prospel a aspoň by ste sa vymanili z každodennej rutiny.

Ukážeme vám zaujímavú metódu, pomocou ktorej dokážete určiť, či je vaša pôda vhodná na pestovanie ovocia a zeleniny.

Francúzi nie sú odborníkmi len v móde a varení. Práve títo ľudia pred niekoľkými storočiami vymysleli spôsob, ako určiť úrodnosť pôdy. Zároveň to urobili veľmi neobvyklým spôsobom – zakopali tam svoje spodné prádlo.

Faktom je, že spodná bielizeň, rovnako ako všetky ostatné veci, bola v tých dobách vyrobená výlučne z prírodných tkanín.

A sedliaci nosili hrubé ľanové oblečenie. Aby sa otestovala úrodnosť pôdy, francúzski poľnohospodári zakopali staré spodné prádlo 5 metrov od okraja poľa.

Najskôr vykopali jamu asi 15 cm hlbokú. Potom tam dali prádlo a zasypali ju zeminou. Pokus sa uskutočňoval od júna do začiatku augusta, teda 2 mesiace. Bolo dôležité označiť miesto, kde je prádlo zakopané, aby sa potom našlo. Keď sa vykopalo, poľnohospodári skontrolovali jej stav.

V dobrej pôde by mala tkanina mala čo najviac zhniť a rozpadávať sa. Nie je potrebné zakopávať nohavičky do zeme. Môžete použiť kúsok prírodnej vrecoviny, ľanu alebo bavlnenej látky.

Na záver je potrebné poznamenať, že úrodnosť pôdy závisí hlavne od nasýtenia jej štruktúry. Preto ak test ukázal, že pozemok vo vašej záhrade je neúrodný, musíte urgentne konať. Na rozmnoženie bioty v pôde použite organickú hmotu, mulčujte hrubou vrstvou rastlinných materiálov.

Ako vidíte, na určenie úrodnosti pôdy vo vašej záhrade si nemusíte kupovať žiadne moderné zariadenia, ktoré vás budú stáť nemalé peniaze. Počuli ste už niekedy o takejto metóde?

 

Zdroj: sovkusom.ru

Back To Top