Pirohy z rúry so zemiakovou, bryndzovou, kapustovou a mäsovou prílohou. Lepšie sme doma nemali

Tak konečne prišiel rad na pirohy..Vždy to odkladám,lebo nie je to také jednoduché pripraviť toľko pirohov, aby sa všetci najedli a ešte k tomu , aby ste každému vyhoveli s náplňou.

Urobiť 8 pekáčov pirohov… to treba stáť aj dve hodiny pri linke a lepiť , ukladať, piecť…

Prvé sú už studené, kým upečiem posledné. A tak ich musím striedať raz pekáč zemiakový, raz kapustový… a postupne aj naberať na taniere, aby jedli teplé.

 

Suroviny:
1 a pol kg hladkej múky
3 dl oleja
4 žĺtky
9 dl mlieka
3 kocky droždia
1 KL soli
2 KL cukru

Náplň: kyslá kapusta, údená slanina,cesnak´
alebo zemiaková kaša s opraženou cibuľkou a slaninkou
zemiaková kaša , bryndza, cibuľka a slaninka
zemiaková kaša , zvyšky kuracieho mäsa, alebo môže byť aj šunka

Postup:Zo surovín si vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť.Potom ho rozdelíme na 4 častí. Každú časť rozvaľkáme asi na 1 cm hrubý plát a vykrajujeme kolieska trochu väčším pohárom. Každé koliesko naplníme plnkou.,preložíme napoly, ,spojíme a dobre pritlačíme. Ukladáme na pekáč,pokrytý papierom na pečenie.Potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme vykysnúť ešte 20 minút.Pečieme pri 180° asi 12-15 minút do ružova.

 

1. náplň: slaninku zľahka opražíme,pridáme 3 strúčiky lisovaného cesnaku a zmiešame s opraženou kyslou kapustou.Ochutíme.

2.náplň:Uvarené zemiaky podusíme,spojíme s opraženou cibuľkou a údenou slaninkou.

3. náplň: Do zemiakovej kaše pridáme bryndzu,ja som pridala 125 g, opraženú cibuľku a slaninku

4 náplň: Do zemiakovej kaše pridáme pokrájané zvyšné kuracie mäso z polievky … / alebopokrájanú šunku na kocky, 1 syr karičku v črievku a opraženú slaninku/.

Dobrú chuť. U nás idú na dračku.

Poleva: Jedna tatarka veľká, 1 KL vegety, 1 KL horčice,trochu korenia, trochu soli, 1 Kl worcestru, 2 PL kyslej smotany a 4 strúčiky cesnaku..Cesnak pretlačiť a pridať ostatné suroviny