Ako si pomôcť pri riešení problémov v bytovom dome

Pohodlie rodinného domu s vlastným pozemkom je na nezaplatenie. Mnohí z nás sa ale cítia lepšie v meste, kde je viac rozvinutá infraštruktúra a sú dostupné rôzne služby. Tu je ale forma bývania viac obmedzená na bytové domy alebo paneláky.

Aj tieto stavby sú však komfortné a plne vybavené na život ľudí. Problém môže nastať, ak sa niečo pokazí. V rodinnom dome si všetko riešite sami a na vlastné náklady. V bytovom dome je vlastníkov spoločných bytových a nebytových priestorov viac, preto je riešenie problému a určovanie zodpovednosti náročnejšie. Ako a kto vám teda so všetkým pomôže?

Komplexná správa budov

Zodpovednosť za stav majetku v bytoch majú, samozrejme, majitelia jednotlivých bytov alebo nebytových priestorov v komplexe. V takomto prípade si s pevnými tvrdokovovými vrtákmi musíte poradiť sami. O stav budovy sa ale stará majiteľmi bytov zvolený správca, ktorému mesačne za správu a bezpečnosť týchto priestorov platíte.

Preto, ak sa vyskytol problém, mali by ste v prvom rade požiadať o pomoc konkrétnu správu budov. Okrem toho by mal mať tento subjekt na starosti aj riadenie financií, fondu a iných dôležitých vecí, ktoré sa bývania v bytoch, spoločných bytových a nebytových priestorov týkajú.

Zostávajú vaše problémy neriešené?

Ak sa aj napriek neustálym upozorneniam o zverené veci zodpovedný nestará a nerieši problémy, môžete popremýšľať nad zmenou zvoleného správcu. Často tým môžete predísť ohrozeniu majetku a vzniku nebezpečných situácií, ktoré by vás mohli pripraviť o strechu nad hlavou.

Neriešte preto problémy iba v rámci svojho bytu, ale sa zaujímajte aj o spoločné priestory a ich stav. V opačnom prípade nebude váš komfort a pohodlie tak dokonalé, ako by ste si predstavovali.

Zdroj foto: www.pexels.com