Neoceniteľné vlastnosti bobkového listu: Zbavte sa domácich škodcov

Určite sa už aj vám neraz stalo, že počas kontroly zásob v kuchyni, ste narazili na nezvaného hosťa. Vašu múku a iné suché potraviny navštívili chrobáčiky…Prežilo iba jedno balenie: špeciálne vlastnosti bobkového listu ho zachránili pred nepriazňou osudu.

Môžete vyskúšať malý experiment. Do všetkých obilnín, dokonca aj cukru, vložte bobkový list. Zakryte to a o mesiac neskôr opäť skontrolujte svoje zásoby. Všetko bude čisté a po zápachu ani stopy!

Bobkový list si dobre poradí aj s ostatnými produktmi. V zeleninových záhradách sa používa odvar. Niekoľko listov v kvetináči s izbovou rastlinou vám pomôže zbaviť sa mnohých druhov hmyzu.

Vďaka veľkému množstvu éterických olejov môžu byť bobkové listy vynikajúcou alternatívou voči chemikáliám. Musíte na to vynaložiť viac úsilia. Má to však svoje výhody: prírodnosť, cenovú dostupnosť a jednoduché použitie.

Ak máte vo svojom domove ploštice alebo blchy, musíte na tom tvrdo pracovať. Podlahy, koberce a všetky štrbiny denne ošetrujte odvarom alebo tinktúrou z bobkového listu. Koberce vezmite von, vyklepte a nechajte ich na slnku celý deň. Úplné zbavenie sa hmyzu trvá 1 až 2 týždne.

S mravcami je to jednoduchšie, sú citlivejšie na vôňu bobkového listu. Umyte všetky povrchy vývarom a na poličky a rohy dajte čerstvé alebo suché vetvy bobkových listov. Osobitú pozornosť venujte miestam, kde sa hromadí hmyz.

Aromatickú rastlinu nemajú radi ani naši hlavní nepriatelia, komáre. Aby ste odplašili tento nepríjemný hmyz, umiestnite v blízkosti postele niekoľko vetvičiek čerstvého bobkového listu. Dobrý je aj éterický olej. Niekoľko kvapiek na pokožku odradí komára od uhryznutia. A s vývarom môžete utrieť okenné rámy tak, aby vám do domu nevletel žiaden hmyz.

Ako vidíte, bežné korenie má veľa neobvyklých vlastností. Ak máte možnosť, vypestujte si krík, aby ste mali čerstvé listy vždy po ruke.

Zdroj: sovkusom.ru