Prečo by ste mali začať konzumovať vývar z kostí? 9 dobrých dôvodov, prečo milovať vývar z kostí

Vývar z kostí je tradičné výdatné jedlo, ktoré sa vyskytuje v mnohých svetových kuchyniach.

V súčasnosti získava na popularite, pretože sa vďaka nemu cítime lepšie a stelesňuje najnovšie trendy v zdravom stravovaní. Vývar prospieva črevám, ale aj imunitnému systému. Ako správne pripraviť kvalitný vývary z kostí?

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému atraktívny, bambus, chutnýPexels

Výhody vývaru a recepty

Na prípravu vývaru zvoľte kuracie, hovädzie a rybie kosti. V klasickej čínskej praxi sa používa pri liečbe tráviacich dysfunkcií (kosti obsahujú cenné minerály, aminokyseliny, materiál spojivového tkaniva, kolagén a ďalšie dôležité zložky pre ľudský organizmus).

 

  1. Podporuje organizmus pri prechladnutí

Kuracia polievka varená z kostí obsahuje zlúčeniny, ktoré majú protizápalový účinok (cysteín, histidín, glycín, L-glutamín). Konzumácia takejto polievky má pozitívny vplyv na transport neutrofilov, ktoré opravujú poškodené tkanivá a bojujú proti infekciám. Z tohto dôvodu vám vývar z kostí pomôže pri rôznych zápaloch a prechladnutí.

 

  1. Zlepšuje funkciu kĺbov

Počas varenia sa kolagén z kostí a spojivových tkaniv mení na želatínu (bielkovinu) potrebnú pre naše kĺby.

Obsahuje aj chondroitín a glukozamín, prírodné látky v chrupavke, ktoré majú schopnosť zmierňovať bolesti kĺbov a zmierňovať osteoartrózu.

meat and vegetable soupunsplash
  1. Chudnutie

Tento vývar je nízkokalorický, napriek tomu dokonale uspokojí pocit hladu. Faktom je, že želatína vo dáva pocit sýtosti. To znamená že aj keď cítite pocit hladu, skonzumujete len malé množstvo kalórií, čo v konečnom výsledku prispieva ku chudnutiu.

 

  1. Posilnenie imunitnej reakcie

Konzumácia vývaru z kostí posilňuje imunitný systém. Môže za to „práca“ aminokyselín arginín, glutamín a cysteín.

 

  1. Normalizácia trávenia

Vývar z kostí pomáha aj pri trávení ďalších jedál. Už spomínaná želatína sa v procese biochemických reakcií viaže na vodu v zažívacom trakte a napomáha pohybu potravy v črevách.

Glutamín navyše zaisťuje správne fungovanie črevnej steny a predchádza množstvu ochorení: syndróm črevnej priepustnosti, kolitída, Crohnova choroba a ďalšie.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému atraktívny, chutný, dráždivýPexels
  1. Obnova po fyzickej aktivite

Vývar obsahuje širokú škálu minerálov dôležitých pre telo po fyzickej aktivite – železo, vápnik, horčík. Glycín – aminokyselina podieľajúca sa na syntéze kreatinínu, ktorá je dôležitá pre budovanie svalovej hmoty a stability, sa taktiež nachádza v tejto vzácnej tekutine.

 

  1. Posilnenie kostného tkaniva a zubov

Vývar obsahuje všetky vitamíny a minerály, ktoré sú pre naše kosti mimoriadne dôležité. Jedná sa o vitamíny A, K, C, D a komplex vitamínov B, bielkoviny, vápnik, horčík, meď, bór, železo, fosfor, mangán , draslík a zinok.

 

  1. Zdravie pokožky a nechtov

Kolagén vo vývare má pozitívny vplyv na stav pokožky a nechtov. Aj keď sa kolagén produkuje priamo v našom tele, pri perorálnom užívaní táto látka dodáva pokožke väčšiu pružnosť, pevnosť a lesk. Bioaktívne kolagénové peptidy (v skutočnosti existuje celý zoznam druhov kolagénu) chránia nechty pred lámavosťou a podporujú ich rast.

 

  1. Zlepšenie spánku a mozgových funkcií

3 g glycínu pred spaním vám pomôžu rýchlejšie zaspať a zlepšiť kvalitu nočného spánku. Glycín tiež pomáha zlepšovať duševný výkon a pamäť.

 

Recept na vývar z hovädzích kostí

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému atraktívny, ázijská kuchyňa, ázijské jedlo                                           Pexels

Ingrediencie

  • 1,5 kg hovädzích kostí
  • 4 litre vody
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 1 stonka zeleru
  • 2 pl jablčného octu
  • 2 čl soli

Postup

  1. Dôkladne si umyte kosti.
  2. Vložte ich do veľkého hrnca, polejte octom, pridajte vopred pripravenú (očistenú) zeleninu, soľ a vodu tak, aby úplne zakryla obsah hrnca.
  3. Vývar priveďte k varu, znížte plameň, prikryte pokrievkou a varte 36 hodín.
  4. Vývar nakoniec preceďte – zbavte sa kostí a zeleniny.
  5. Podávajte v teplom alebo vychladenom stave.

 

Recept na vývar z rybacích kostí

Rybie kosti obsahujú vysokú koncentráciu jódu, ktorý je dôležitý pre funkciu štítnej žľazy. Uprednostnite kosti z nízkotučných rýb.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému atraktívny, bambus, chuťPexels

Čas prípravy: 1 hodina 30 minút

Potrebujete:

  • 3 kg rybích tiel / hláv (vhodný je halibut, treska, ostriež)
  • 2 pl ghee masla
  • 1-2 ks mrkvy
  • 2 stredne veľké cibule
  • Voda (množstvo, ktoré je potrebné na zakrytie obsahu hrnca)
  • 1 bobkový list
  • 1-2 klinčeky
  • 2 čl čierneho korenia
  • podľa chuti – petržlenová vňať, tymián

Postup

  1. Rybu umyte a odstráňte žiabre.
  2. Vo veľkom hrnci si rozpustite na miernom plameni maslo. Pridajte nakrájanú zeleninu a za občasného miešania povarte 20 minút.
  3. Pridajte časti ryby a dolejte vodou tak, aby bola cca 1 cm nad nimi. Zvýšte plameň na strednú intenzitu a priveďte vodu k varu. Pravidelne lyžicou odstráňte „penu“ z vývaru.
  4. Pridajte bobkový list, klinčeky, korenie a znížte plameň. Nechajte variť na miernom ohni približne 50 minút.
  5. Po uplynutí času odstráňte hrniec z plameňa. Pomocou špeciálnych klieští alebo dierovanou naberačkou a povyberajte kosti. Rybí vývar následne prelejte cez sitko. Nechajte vychladnúť.

Môžete ho skladovať 5 dní v chladničke, prípadne 3 mesiace v mrazničke.

Vývar z kostí dokáže spestriť nejeden jedálniček. Dodá vám pocit sýtosti a obohatí telo o základné stopové prvky, vitamíny a ďalšie cenné chemické zlúčeniny. Ak si vývar pripravíte vopred a uskladníte ho v mrazničke, budete mať obed vždy pripravený vtedy, keď potrebujete.

 

 

Zdroj: otozh.com.ua

Back To Top