Ako vám môže magnet pomôcť pri výbere batérie pre umývadlo alebo vaňu?!

 

Výber vodovodnej batérie nie je vôbec taký ľahký, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Keď prídeme do obchodu a uvidíme desiatky alebo dokonca stovky rôznych batérií, zvyčajne si vyberieme tú, ktoré sa nám zapáčila nielen vzhľadovo, ale aj cenovo.

To ale nestačí.

Koniec koncov, ani drahý mixér nebude fungovať rok, ak je vyrobený z nesprávneho materiálu. Aká by mala byť vodovodná batéria a jej časti? Ako zistiť, z čoho je vyrobená, ak sa výrobca neobťažoval uviesť tieto informácie?

Moderné batérie sa zvyčajne vyrábajú z troch najbežnejších materiálov: mosadz, silumín (zliatina hliníka a kremíka) a zinok. Kohútiky vyrobené z týchto materiálov sa líšia len minimálne.

Čo sa však týka vnútrajška, rozdiely sú zrejmé. Najmä po určitej dobe používania. Faktom je, že korózia začína v kohútikoch vyrobených zo silumínu a zinku – soli vo vode tento materiál jednoducho rozpustia.

Toto je obzvlášť nebezpečné v miestach závitového spojenia, pretože v jeden pekný deň sa hadičky pripojené k batérii vytrhnú a môže dôjsť k zatopeniu!

To znamená, že pri výbere sa musíte ubezpečiť, že je vyrobená z mosadze! Čo však v prípade, ak výrobca napíše na škatuľu iba to, čím je pokrytá, ale nie to, z čoho je vyrobená?

 

Na pomoc príde veľmi jednoduchá, ale dobre fungujúca metóda – použitie neodýmového magnetu. Takéto magnety sa používajú napríklad na pevných diskoch počítačov, rôznych detských magnetických súpravách a na mnohých iných miestach.

Takýto magnet má zvýšenú adhéznu silu a veľmi silne magnetizuje s oceľou.  Opakom je ale silumín a hliník. Silumínový horák ho absolútne neláka.

Takýto magnet bude „cítiť“ mosadz aj cez vrstvu – sila magnetizácie bude samozrejme oveľa menšia ako pri oceli, ale je nemožné ju necítiť! Stačí teda k produktu priniesť takýto magnet a pochopíte, či vám vodovodná batéria stojí za vaše peniaze a ako dlho vám bude slúžiť!

 

Zdroj: /vsenovosti.life

Back To Top