Očarujúca dekorácia ako ozdoba balkóna z obyčajných dosiek. Každý sa pýta ako som ju vyrobila

Štýlové vázy a kvetináče sú zvyčajne veľmi drahé. Nemusíte si však odoprieť potešenie z nádherných dekoratívnych prvkov na balkóne, pretože si ich môžete ľahko vyrobiť aj vlastnými rukami z nepotrebných materiálov.

Na vytvorenie ozdobného kvetináča si môžete vziať hotovú drevenú debničku alebo si ju urobiť zo zvyškov dosiek. Nie je nutné, aby bol kvetináč dokonale rovný, pretože malé nedostatky budú úplne neviditeľné.

Drevené kľučky od dverí alebo akékoľvek nožičky z nábytku, ktoré sa vám páčia, sú ideálne na výrobu nožičiek pod kvetináč. Na prilepenie nožičiek použite lepidlo na drevo. Bez toho, aby ste čakali na zaschnutie lepidla, prevráťte kvetináč a z vnútornej strany ich pribite klincami.

Ak je to nutné, odstráňte z nožičiek prebytočné lepidlo.

Na manipuláciu s kvetináčom použite vodné moridlo na drevo tmavej farby.

Budúci kvetináč potrite jednou vrstvou a po zaschnutí naneste ešte jednu.

Keď je kvetináč úplne suchý, natrite ho akrylovým lakom na vodnej báze. Lak by sa mal nanášať taktiež v 2 vrstvách.

Po tom, ako lak vyschne, natrite kvetináč voskovou sviečkou a osobitú pozornosť venujte výčnelkom a rohom.

Ďalším krokom je nanesenie kontrastnej vrstvy. Na tieto účely je vhodná biela matná akrylová farba. Aplikujte ju na celý kvetináč okrem vnútornej strany. Naneste farbu v dvoch vrstvách – najskôr prvú vrstvu a po vyschnutí aj druhú.

Po úplnom zaschnutí môžete pokračovať ďalej.

Pomocou malej špachtle odstráňte farbu z tých miest, kde chcete vytvoriť dekoratívne škrabance.

Na vytvorenie vyšúchaného vzhľadu môžete použiť aj brúsny papier – uľahčíte si tým prácu s nožičkami.

Na ozdobenie si vyberte akýkoľvek nákres alebo nápis a vytlačte ho na laserovej tlačiarni v zrkadlovom obraze.

Na miesto, kde bude nápis umiestnený, naneste vrstvu akrylového laku a nechajte ho úplne vyschnúť.

Pridajte ešte jednu vrstvu laku, len na to miesto, kde umiestnite dekoratívny nápis alebo vzor. Lak naneste aj na vzorovaný papier. Bez toho, aby ste čakali na vyschnutie laku, nalepte nápis na kvetináč. Je potrebné, aby ste nadpis pevne pritlačili a vytlačili všetky vzduchové bubliny. Nechajte kresbu s papierom na kvetináči po dobu niekoľkých hodín.

Keď je lak suchý, zoberte vodu a mäkkú handričku a navlhčite ňou papier. Navlhčenými rukami začnite rolovať papier tak, aby výsledný vzor zostal na kvetináči a prebytočný papier vyhoďte do koša.

Pre ešte dôveryhodnejší vzhľad, si vezmite tvrdší štetec, namočte ho do tmavej farby, a postriekajte ním vami zvolené miesta na kvetináči.

Ak chcete farbu zafixovať, prikryte ju 2-3 vrstvami akrylového laku.

Vnútro kvetináča vysteľte fóliou alebo vreckom a vytvorte dobrú drenážnu vrstvu, ktorá pri zalievaní rastlín absorbuje prebytočnú vodu. Teraz už môžete pestovať svoje obľúbené rastliny alebo bylinky. Tento kvetináč sa stane skvelou ozdobou vášho balkóna.

Celý proces výroby nájdete aj v nižšie uvedenom videu:

Zdroj: youtube.com

Back To Top