15 najčastejších chýb, ktoré robíme pri praní bielizne. Posledný bod robíme zle všetci

Prvá vec, ktorú by ste mali urobiť, aby sa vaše šaty vyprali do biela, je naučiť sa, ako ich správne umyť. My sme pre vás našli najčastejšie chyby, ktoré vám môžu zničiť vaše obľúbené oblečenie.

  1. Je to napríklad nesprávne triedenie vzhľadom na farbu, mali by ste dávať pozor a pozerať na typ tkaniny. Napríklad vlnené oblečenie by ste mali prať samostatne. Uteráky by sa nemali prať so šatami, ktoré sú vyrobené zo syntetických vlákien.
  2. Nenechajte sa uniesť pri čistení škvrny a prestaňte ju energicky čistiť. Mali by ste ju jemne zmyť. Najlepší spôsob ako zabrániť dieram je dať si nejakú bielu látku cez škvrnu a nechajte ju premočiť.
  3. Použitie veľkého množstva pracieho prášku. Toto vám môže spôsobiť nahromadenie peny, ktoré zhromažďuje nečistoty v častiach šiat ako golierov atď. Šaty budú ešte špinavšie a toto nie je výsledok, ktorý chceme dosiahnúť, že?
  4. Nevenujete pozornosť zipsom. Mali by ste ich riadne zazipsovať, lebo zips by mohol znehodnotiť iné oblečenie
  5. Zapínanie gombíkov. Vždy by ste mali rozopínať košele a iné oblečenie, ktoré má gombíky. V opačnom prípade by sa mohli odlepovať a oblečenie by vyzeralo neupravene.
  6. Použitie príliš veľa bielidla. Bielidlo robí tkaniny menej trvanlivé a potom sa vedia ľahko potrhať, čo je dôvod prečo by ste mali používať viac bielizne. Môžeme to urobiť tým, že do veľkej misy pridáme šťavu z citróna a škvrny v nej vieme vyprať aj ručne.
  7. Pranie plaviek v práčke. Plavky alebo iné nohavičky, vyrobené z látky ako spandex, elastán, by sa nikdy nemali prať v práčke. Správny spôsob je ich vyprať ručne a v studenej vode. A potom ich položiť do vody a nechať odpočívať.
  8. Nechávate vašu práčku v „oddychovom režime“. Niektorí použivatelia veria, že keď to urobia, šetria si tak oblečenie. No táto metóda je mylná a lepšie je prať bez prestávky aj vďaka tomu, že tým šetríte elektrickú energiu.
  9. Ak si umývate vaše pérové vankúše alebo deky v práčke, prevádzkujte prosím 2 cykly v rade. Perie môže udržiavať penu, takže mydlo sa môže dostať do vnútra vankúšov. Tým lepšie pre vankúš.
  10.  Jeden z najviac únavných úloh po praní bielizne je hľadanie ponožiek. Prečo ste si nevyskúšali umyť najprv ponožky? Sme si istý, že s výsledkom budete spokojní.
  11. Používanie zmäkčovača na uteráky. Tieto chemické látky znížujú kapacitu tkanín, takže to radšej nepoužívajte.
  12. Periete príliš veľa oblečenia naraz. A to vedie ku preťažovaniu práčky, pretože ju tým môžete aj zničiť.
  13. Periete bundy zlým spôsobom. Aby sa zabránilo narušenie štruktúry vaších búnd, do práčky môžete kľudne vložiť 3 tenisové loptičky a tým spôsobom sa zbavíte prebytočnej peny.
  14. Používanie drahých pracích práškov a kvapalín. Mnoho z vás používa radšej lacné náhrady, ktoré sú rovnako účinné, ak nie ešte účinnejšie. Soľ môže robiť oblečenie jasnejšie a krieda pomáha eliminovať škvrny. Mydlo na pranie a bielidla sú zbytočné! Citrónová šťava rada zastúpi bielidlo, vaše oblečenie bude mäkšie a voňavejšie.
  15. Nevenujete veľkú pozornosť práčke. Je veľmi podstatné starať sa o vašu práčku. Musíte si zapämatať, že v mnohých prípadoch je prací prášok pohyblivý a môže sa dostať všade okolo práčky. Po každom praní by sme mali dvere od práčky nechať otvorené a aspoň ju trochu utrieť do sucha. Raz za rok spustite čistiaci cyklus s teplou vodou a octom. Lepšie?