Prípravy kvasenej kapusty na zimu už pomaly vrcholia. Táto zelenina je dobrá, pretože sa hodí ku všetkým možným jedlám – dá sa dusiť, urobiť z nej polievku, prípadne druhé jedlo alebo príloha.
Na prípravu potrebujete tieto ingrediencie:
- 6 kg kapusty
- 2 mrkvy
- 2 l vody
- 300 g cukru
- 6 pl soli
- 300 ml octu 9%
Postup
Množstvo marinády je určený na 10 kg kapusty.
Nastrúhajte si kapustu a tri mrkvy, premiešajte a túto zmes natlačte do zaváracej nádoby.
Vodu priveďte k varu, pridajte soľ a cukor, bobkové listy, nové korenie a ocot. Keď opäť zovrie, vypnite plameň a nechajte odstáť 5 minút.
Horúci nálev prelejte do kapusty a uzatvorte nádobu. Ak je to možné, môžete použiť aj menšie sklíčka.
Na vrch položte niečo ťažké a nechajte odstáť 12 hodín pri izbovej teplote.
Nádoby s kapustou skladujte v pivnici alebo v chladničke.
Zdroj: souspark.ru