2 Tipy na októbrovú výsadbu paradajok: zabezpečte si skorú úrodu a sadenice odolné voči chorobám

Mnoho záhradkárov zastáva názor, že takmer všetky záhradné plodiny, okrem cibule a cesnaku, sa sadia na jar.

green and red tomatoes on green leavesunsplash

Čo tak trochu zaexperimentovať rovno na jeseň? Vysaďte paradajky a v lete budete mať najhojnejšiu úrodu paradajok.

 

Môžete sa inšpirovať nasledujúcimi dvoma spôsobmi:

Prvá metóda: Vezmite si zakúpené alebo vlastné semená a vysejte ich do skleníka do hriadok s hĺbkou asi 1 – 2 cm. Posypte ich zeminou a pokojne použite aj ihličie z ihličnatých stromov. Keď príde jar, objavia sa husté výhonky, no nečakajte, že všetko vypučí.

Preto je lepšie, ak vysadíte veľa semien. Avšak to, čo vypučí, možno považovať za veľmi zdravé sadenice, odolné voči chorobám, škodcom a rôznym poveternostným podmienkam. Vysievajte začiatkom novembra alebo koncom októbra, keď je zem už chladná a nedovolí semenám naklíčiť.

Druhá metóda je účinnejšia, pretože s ňou budú výhonky oveľa väčšie. Stačí si vykopať jamu s hĺbkou 2 cm a „zasadiť“ do nej paradajku. Vezmite si zrelý, stredne veľký plod, ktorý nie je poškodený žiadnymi chorobami.

Zasypte ju zeminou a jemne utlačte. Vysaďte ju na otvorené pole a nezabudnite si označiť miesto, kde ste sadili, aby ste sa na jar pri jarnom upratovaní náhodne nedotkli daného miesta. Sadenice budú silnejšie a zdravšie ako to, čo by ste si vysadili doma v kvetináči.

 

Zdroj: souspark.ru

Back To Top