Ako zmraziť rôzne druhy zeleniny na zimu, aby zaberali menej miesta? VIEME AKO NA TO

Aj vy máte veľkú úrodu zeleniny a nevie čo s ňou? Najlepšie urobíte, ak ju dáte zamraziť a v zime si môžete dopriať čerstvé pokrmy, ktoré vám pripomenú chuť leta.

Vďaka zmrazeniu môžete jesť čerstvú zeleninu a ovocie po celý rok. Táto metóda okrem toho umožňuje v produktoch zachovať maximum výživných látok. Rýchle, jednoduché a šetrné.

Ako správne zmraziť zeleninu na zimu

PAPRIKA

Môžete použiť akýkoľvek druh sladkej papriky. Je lepšie, aby bola šťavnatá a bez príznakov hniloby. Papriky umyte, zbavte semienok a stoniek, nakrájané ich na tenké prúžky alebo kocky. Dosku omotajte fóliou, poukladajte naň papriky a zvrchu zakryte potravinovou fóliou.

CUKETA

Cukety umyte a nakrájajte na malé kocky. Naukladajte ju na vrstvu papriky a zakryte ju fóliou. Podľa množstva zozbieranej zeleniny môžete vytvoriť 3 – 4 vrstvy. Všetko zabaľte do igelitového sáčku prípadne do fólie a vložte do mrazničky na 3-4 hodiny, aby ste potraviny zamrazili. Potom zeleninu zabaľte do samostatných sáčkov.

PARADAJKA

Paradajky si môžete zamraziť dvoma spôsobmi. V prvom prípade si paradajky nakrájajte na plátky a naukladajte ich vo vrstvách na dosku, striedavo s potravinovou fóliou. Podobným spôsobom môžete zmraziť aj cukety.

V druhom prípade si pripravíte univerzálnu zmes z paradajok a byliniek. Nakrájajte si paradajky na malé kocky, nasekajte kôpor nadrobno a všetko dôkladne premiešajte. Zmes naporciujte do vrecúšok a dajte zamraziť. Túto zmes je možné pridať do polievok, zeleninových či mäsových jedál.

Cuketu môžete tiež nastrúhať na strúhadle, mierne posoliť, aby pustila šťavu, počkať pár minút, vytlačte ju a vložte do vzduchotesného vrecka. Následne ju premiestnite do mrazničky a v zime si môžete pripraviť lahodné cuketové palacinky.

Keď je už všetka zelenina naporciovaná, je potrebné ju označiť a vložiť do mrazničky. Snažte sa zo sáčkov a vrecúšok vytlačiť čo najviac vzduch, potom zaberú menej miesta.

Prečo by ste mali preplácať za ovocie a zeleninu bez chuti, keď si môžete vopred zmraziť všetko, čo potrebujete. Vyskúšajte a neoľutujete!

Zdroj: sovkusom.ru