Famózne langoše z Michaloviec na slano alebo na sladko. Recept je pokladom v mojej kuchárke

Podľa mňa sú najlepšie.Cesto vydrží v chladničke týždeň a to je výhoda, môžete si urobiť vždy čerstvé a koľko chcete. Ja robievam aj malé, na slano a aj na sladko, ako kto má chuť. LANGOŠE Z MICHALOVIEC (slané, sladké)
Recept som dostala pod týmto istým názvom a nedám naň dopustiť. Ale úplne stačí urobiť polovičnú dávku, aspoň ja robím už iba tak. 
Toto je dávka celá : CESTO : 1 kg polohrubá múka, 500 ml vlažné mlieko, 250 ml kyslá smotana, 50 g droždie, štipka cukru (asi 1/4 KL), 1 KL sóda bikarbóna, 2 KL soľ. 
EŠTE : veľa oleja na vyprážanie, papierové servítky.
 SLANÉ : soľ, cesnak, olej, troška vody (všetkého podľa svojej chuti), niekto má rád kyslú smotanu, Tatarskú omáčku alebo kečup s tvrdým syrom. 
SLADKÉ : langoše sú veľmi chutné aj potreté napríklad marhuľovým (iným) džemom, na to šľahačka, poliať čokoládou, potrieť medom, … podľa svojej fantázie.
Urobíme kvások z trochy mlieka, cukru a droždia, primiešame ku múke so soľou, sódou a zvyšným mliekom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré na 1 hodinu odložíme prikryté do chladničky.
Potom si z cesta trháme a robíme toľko bochníčkov, koľko chceme langošov. Zvyšné cesto dáme nazad do chladničky do dobre uzavretej nádoby (mikroténového vrecka)- pozor, cesto v chladničke zväčší svoj objem -a podľa potreby z neho zase berieme.
Cesto tam v chlade vydrží až týždeň. Bochníčky vždy necháme podkysnúť 20 minút. Potom každý rukami roztiahneme na placku a v horúcom oleji (musia plávať) ich z oboch strán do zlatova vyprážame.
Dáme ich odkvapkať od oleja na servítky. Potierame ešte horúce na slano, prípadne na sladko, oboje fantázia. DOBRÚ CHUŤ !!!
Back To Top