Do nádoby na polievanie kvetín pridám kyselinu citrónovú: záchranca vašej izbovej rastliny

Spozorovali ste, že vaše izbové rastliny začali vyzerať o niečo horšie. Listy zožltli a vyschli. Máme pre vás riešenie – kyselina citrónová.

Určite ste už vyskúšali všetko: hnojenie, vetranie, zmena miest, iný režim polievania. Netreba však zabúdať na obyčajnú kyselinu citrónovú!

                                        instagram

Pravdepodobne ste vedeli, že voda z vodovodu nie je na polievanie rastlín celkom vhodná. Ide o to, že obsahuje veľa horčíkových a draselných solí. To je dôvod, prečo je voda z vodovodu tvrdá. Tým sa spomaľuje vstrebávanie živín z pôdy. Kvôli tomu začnú rastliny chradnúť. Potom už ale nepomôžu žiadne opatrenia.

Neviete, či je vaša voda tvrdá? Izbové rastliny vám to povedia. Ak si všimnete, že sa na listoch objavila chloróza, začali vysychať a žltnúť, je to istý znak. Na zemine sa môže vytvoriť malá biela vrstva. Záhadné biele škvrny na hlinených črepníkoch sú ďalším dôvodom na obavy z tvrdosti vody.

Ak sa chcete zbaviť tohto problému, nemusíte utekať do obchodu kupovať drahé prostriedky. Správna ingrediencia už je totiž vo vašej kuchyni. Kyselina citrónová účinne zmäkčuje vodu a neutralizuje zásadité prostredie. Takto sa postaráte o svoje rastliny. Žiadny biely povlak či suché listy.

Dôležité je správne rozpustenie kyseliny citrónovej vo vode, na prípravu polievacieho roztoku. Bude vám stačiť  0,5 lyžičky na 5 litrov vody. Je lepšie pridávať menej, pretože veľká dávka môže pôdu okysliť.

Ak pripravujete roztok pre azalku, kalu, ružu, kaméliu alebo hortenziu, môžete ho urobiť koncentrovanejším. Tieto kvety milujú kyslú pôdu. Ale pre dífenbachiu, lopatkovec a antúrium je výhodnejšia zásaditá pôda. Vodu preto zjemnite menšou dávkou kyseliny citrónovej.

yellow flower in green ceramic potunsplash

Ak čelíte rovnakým problémom, určite využite túto radu. Kyselina citrónová pre interiérové rastliny predstavuje nenahraditeľný liek. Akým spôsobom zmäkčujete vodu vy?

 

Zdroj: sovkusom.ru