Zavárané brusnice podľa receptu mojej babky. Sú rýchle, lahodné a vydržia aj 2 zimy

Brusnice majú svoju špecifickú chuť. Ako jedno z mála ovocia sú zároveň trpké, horkasté, sladké aj kyslé. Malé zvláštne guľôčky obsahujú viacero organických kyselín, vitamínov, najmä C, E, K, provitamínov A, triesloviny, flavonoidy, draslík, magnézium, vápnik, fosfor, sodík.
Postup:
5 litrov brusníc
1 kg cukru
4 dl vody
rum
Do hrnca dám vodu s cukrom ,keď sa cukor rozpustí, pridám dobre umyté brusnice a povarím ich 10 minút, kým sa čas vody odparí. Potom nakladám do malých pohárikov a do každého pohárika dám 1 ČL rumu. Uzatvorené poháre dám sterilizovať .
Keď začne voda v hrnci vrieť vypnem a nechám 10 minút postáť. Potom vyberiem, obrátim hore dnom a nechám 15 minút. Obrátim naspáť, prikryjem utierkou a nechám vychladnúť
Takto zavarené brusnice používam do omáčky, napr. zajac, kurča na smotane. Do hrnca vylejem celý pohárik aj so šťavou tesne pred dovarením, aby ostali guličky celé. Potom dochutím už len octom, pretože cukor je v brusniciach.