Najlepší kečup je ten, ktorí si pripravíte doma. Existuje však jedno „ale“ – musí sa dlho variť.
Prezradíme vám tajomstvo, ako si uvariť kečup omnoho rýchlejšie! Verte alebo nie, hustotu zabezpečíte aj bez pridania škrobu!
Potrebujete
- 5 kg paradajok
- 0,7–1 kg cibule
- 200 g cukru
- 150–170 ml jablčného octu (6% – množstvo upravte v závislosti od kyselosti paradajok: ak sú sladšie – menej)
- 2 pl soli
- 1 čl čierneho mletého korenia
- 1 čl škorice (nebudete ľutovať),
- štipka mletých klinčekov
- feferónka – voliteľné (celá čerstvá alebo mletá 1 ČL),
- pár strúčikov nasekaného cesnaku
- Môžete tiež pridať bazalku, oregano, kôpor, petržlenovú vňať
Príprava
- Paradajky pomeľte v mlynčeku na mäso, mixéri alebo ich nastrúhajte na strúhadle (aby ste sa zbavili semienok, prepasírujte ich cez sitko). Paradajky si môžete tiež spariť vriacou vodou, potom zaliať studenou vodou a ošúpať.
- Postavte zmes na oheň, pridajte rozmixovanú cibuľu a varte 2,5-4 hodiny na požadovanú hustotu. Čas varenia závisí od šťavnatosti paradajok. 15 minút pred koncom varenia ponorte do vriacej zmesi plátenné vrecko s korením, pridajte soľ, cukor, ocot. Premiešajte, povarte, ochutnajte, ak je to potrebné, pridajte viac korenia. Horúci kečup prelejte do sterilných nádob a zatvorte ich sterilnými viečkami. Ak použijete rovnaké množstvo, získate 4 nádoby s objemom 0,5 litra.
A teraz tajomstvo! Aby ste výrazne urýchlili prípravu kečupu (konkrétne varenie na požadovanú hustotu), musíte ho počas varenia miešať a ponoriť doň cedidlo. Začne sa v ňom hromadiť tekutina, ktorú je nutné vybrať pomocou naberačky.
Máte radi kečup? Podeľte sa o tento recept aj s vašimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: takprosto.cc