Silný domáci hustý kečup. Najlepší recept, aký som kedy vyskúšala!

Najlepší kečup je ten, ktorí si pripravíte doma. Existuje však jedno „ale“ – musí sa dlho variť.

Prezradíme vám tajomstvo, ako si uvariť kečup omnoho rýchlejšie! Verte alebo nie, hustotu zabezpečíte aj bez pridania škrobu!

Potrebujete

  • 5 kg paradajok
  • 0,7–1 kg cibule
  • 200 g cukru
  • 150–170 ml jablčného octu (6% – množstvo upravte v závislosti od kyselosti paradajok: ak sú sladšie – menej)
  • 2 pl soli
  • 1 čl čierneho mletého korenia
  • 1 čl škorice (nebudete ľutovať),
  • štipka mletých klinčekov
  • feferónka – voliteľné (celá čerstvá alebo mletá 1 ČL),
  • pár strúčikov nasekaného cesnaku
  • Môžete tiež pridať bazalku, oregano, kôpor, petržlenovú vňať

Príprava

  1. Paradajky pomeľte v mlynčeku na mäso, mixéri alebo ich nastrúhajte na strúhadle (aby ste sa zbavili semienok, prepasírujte ich cez sitko). Paradajky si môžete tiež spariť vriacou vodou, potom zaliať studenou vodou a ošúpať.

 

  1. Postavte zmes na oheň, pridajte rozmixovanú cibuľu a varte 2,5-4 hodiny na požadovanú hustotu. Čas varenia závisí od šťavnatosti paradajok. 15 minút pred koncom varenia ponorte do vriacej zmesi plátenné vrecko s korením, pridajte soľ, cukor, ocot. Premiešajte, povarte, ochutnajte, ak je to potrebné, pridajte viac korenia. Horúci kečup prelejte do sterilných nádob a zatvorte ich sterilnými viečkami. Ak použijete rovnaké množstvo, získate 4 nádoby s objemom 0,5 litra.

A teraz tajomstvo! Aby ste výrazne urýchlili prípravu kečupu (konkrétne varenie na požadovanú hustotu), musíte ho počas varenia miešať a ponoriť doň cedidlo. Začne sa v ňom hromadiť tekutina, ktorú je nutné vybrať pomocou naberačky.

Máte radi kečup? Podeľte sa o tento recept aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

 

Zdroj: takprosto.cc

Back To Top