Natrafila som na nový recept na zber paradajok na zimu: bez konzervácie, bez mrazenia, bez varenia a sterilizácie (zdieľam)

Aj vy máte tento rok nadmernú úrodu vynikajúcich paradajok?

Máme pre vás ideálny spôsob, ako ich spracovať tak, aby ste sa z nich mohli tešiť aj počas zimných mesiacov. Nie je to nič náročné – sterilizujete nádoby, necháte ich v kuchyni po dobu 24 hodín a je to!

Pustite sa do prípravy!

V tomto prípade sa použili 2 kilogramy cherry paradajok. Je jedno, akú odrodu použijete, nič nevyjde navnivoč.

Paradajky si vložte do sitka a opláchnite ich pod tečúcou vodou. Sitko následne nechajte v miske, aby ste sa zbavili prebytočnej tekutiny. Nemusíte čakať, kým budú paradajky úplne suché.

Nakrájajte si ich na polovicu. Stopku a semená neodstraňujte, je to zbytočné.

Ak sú vaše paradajky veľké, nakrájajte ich na plátky hrubé asi jeden centimeter.

Narezané paradajky preneste do hrnca. Do každého hrnca vložte jeden kilogram paradajok. Samozrejme, môžete to urobiť aj tak, že všetky paradajky dáte do jedného veľkého hrnca.

Do každého hrnca pridajte 1 zarovnanú lyžicu soli a premiešajte.

Nechajte pôsobiť 15 minút.

Po uplynutí času použite sitko a sceďte šťavu, ktorú paradajky vypustili.

Mimochodom, ak by ste si chceli pripravovať napríklad ruský boršč, nevylievajte šťavu z paradajok. Vďaka tomu ho už nebudete musieť soliť. 

 

Vezmite si plech na pečenie s rozmermi 34×35 centimetrov (to je veľkosť vnútornej časti) a položte naň papier na pečenie.

Poukladajte tam paradajky s rozrezanou stranou nahor – rozmiestňujte ich tesne k sebe.

Na 2 kg paradajok postačia asi 3 takéto plechy. Ďalšou výhodou je, že ich vložíte naraz do rúry a nemusíte tak tráviť v kuchyni celý deň.

Rúru si predhrejte na 100 stupňov. Nastavte si horný a dolný ohrev a konvekciu. Ak nemáte možnosť zapnúť konvekčné vyhrievanie, je to v poriadku, paradajky však budete musieť pripravovať o niečo dlhšie.

Rúra by mala byť mierne otvorená. Môžete si vziať napríklad čínsku paličku a vložiť ju do rohu dvierok.

Príprava bude trvať približne 4 hodiny.

Po uplynutí času budú paradajky úplne vysušené. Mala by z nich vyjsť všetka vlhkosť! Po vychladnutí ich môžete ochutnať, budú vám pripomínať paradajkové čipsy!

Z 2 kg paradajok vám vznikne iba 150 gramov! Tieto paradajky zaberú veľmi málo miesta a vytvárajú veľmi koncentrovanú chuť.

To nie je všetko! Paradajky môžete pomlieť mixéri alebo v mlynčeku na kávu, aby vám vznikol paradajkový prášok. Tento paradajkový prášok sa dá skladovať v nádobách na detskú výživu. Nádoby musia byť čisté a suché. Takýto prášok možno skladovať roky!

Využitie paradajkového prášku:

1) Na dochutenie mnohých jedál: mäso, ryby, zelenina atď.

2) K prášku pridajte trochu vody a získate voňavú, chutnú paradajkovú pastu. Toto si v obchode asi nekúpite. A ak pridáte viac vody, dostanete paradajkovú omáčku.

3) Prášok taktiež môžete zmiešať s vodou, pridať nejaké korenie, napríklad provensálske bylinky a dostanete úžasný kečup!

 

 

Zdroj: Zdroj

Back To Top