Slivka je jednou z mála potravín, ktorá si po spracovaní zachováva väčšinu svojich prospešných vlastností. Slivky môžu byť použité aj na výrobu chutného kandizovaného ovocia. A práve toto ovocie predstavuje porciu vitamínov, ktorá nám v zime tak chýba.
unsplash
AKO NA TO?
Potrebujete
- 4 kg sliviek
- 1,5 kg cukru
- 1 pohár vody (250 ml)
- 0,5 čl kyseliny citrónovej
POSTUP
Ak si chcete vyrobiť domáce kandizované slivky, umyte si ich a odstráňte z nich jadierka pomocou noža.
Do hrnca nasypte cukor a zalejte ho vodou. Položte ho na sporák a počkajte, kým voda začne vrieť.
Do vriaceho sirupu vložte slivky zbavené šupky a znížte plameň. Po niekoľkých minútach pustia šťavu, ktorá úplne prekryje sirup. Varte asi 30 minút a slivky nakoniec preceďte.
Zvyšný sirup nechajte na plameni tak, aby vrel a zhustol. Nezabudnite ho miešať. Nechajte ho trochu zovrieť, potom ho vypnite a nechajte vychladnúť.
Slivky vložte opäť do vychladeného sirupu prevarte ho na nízkej teplote. A lyžicu preložte slivky do sitka. Urobte to niekoľkokrát, kým nie sú slivky mäkké a lesklé. Počas posledného varu pridajte do sirupu kyselinu citrónovú.
Kandizované slivky budú chutiť ako sladká marmeláda s miernou kyslosťou. Namočené do cukru a kyseliny citrónovej, prírodných konzervačných látok, vám vydržia oveľa dlhšie ako čerstvé slivky.
instagram
Po varení kandizovaného ovocia sa postarajte o krásu svojich rúk. Tmavé ovocie pravdepodobne stmaví vašu pokožku. Použite tento „zlepšovák“ na zosvetlenie a zjemnenie rúk. V litri teplej vody si zrieďte polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej. Ponorte do nej svoje ruky a počkajte 5 až 10 minút. Rozjasnenie kože bude zaručené!
Zdroj: takprosto.cc